Wszystkich postów: 1315

03.02.2013, Tatiana
Cześć, mam 40 lat. Biorę chloe od 3 lat, nie zaakceptowałem ostatnich 4 miesięcy, ponieważ Boli mnie głowa, myślałem, że to z powodu chloe, ale po odwołaniu nic się nie zmieniło. Teraz chcę wznowić odbiór. Czy to możliwe Lekarz był ostatnio, wszystko jest normalne.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Może Tatiana. Zacznij od pierwszego dnia miesiączki.

02.02.2013, Valeria
Cześć, mam 21 lat. Lekarz przepisał mi Chloe, wypił jedną paczkę od trzeciego dnia miesiączki, teraz na trzeciej tabletce drugiego opakowania. Wczoraj w środku był PA z wytryskiem. Czy istnieje niebezpieczeństwo ciąży, jeśli przyjmę wszystkie pigułki zgodnie z harmonogramem i bez zakłóceń. Dziękuję za odpowiedź!

    Evgeniya34 (konsultant):
    Valeria, bez prawdopodobieństwa.

01/02/2013, Ria
Witam, mam 22 lata, lekarz przepisał mi Chloe, przeszedł wszystkie testy hormonalne, znalazł torbiel jajnika na USG, zrobił hister-mięśniak, chcemy dziecko, ale strasznie jest je pić. Odpowiedz proszę, czy mogę je pić, jeśli nigdy nie zajdę w ciążę lub nie urodzę? I czy mogę je pić z mięśniakami i torbielami? Z góry dziękuję.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Riya, możesz i powinieneś. Odbiór OK hamuje wzrost węzłów mięśniowych i prowadzi do regresji torbieli czynnościowych.

02.02.2013, Riya
I powiedz mi, że po zajściu mogę zajść w ciążę? Ponieważ mój cykl jest przerwany i muszę pić je przez 6 miesięcy. i przerwa 3-6 miesięcy.

    Evgeniya34 (konsultant):
    Riya, musisz wziąć Chloe, dopóki nie zdecydujesz się na ciążę. Ciążę można zaplanować natychmiast w pierwszym cyklu po odstawieniu leku (kryteria WHO). Nie ma potrzeby odpoczynku przed poczęciem, OK nie mają efektu kumulacji i po 24-48 godzinach są całkowicie usuwane z ciała, nie pozostawiając śladu.

31.01.2013, ELENA29
Dzień dobry! Mam 29 lat. Piję lek CHLOE 4 miesiąc. Kończyna nogi stała się zdrętwiała. Początkowo stopa była oszołomiona, a teraz prawie przechodzi w kolano. 8 lat temu złamałem tę nogę, może to z powodu zażywania leku?

    Evgeniya34 (konsultant):
    ELENA29, może. Odwołaj lek, skonsultuj się z lekarzem.

30.01.2013, Alena
Witam, mam 20 lat, byłem nienarodzoną młodą dziewczyną! Kiedy poszedłem do ginekologa po lekarza antykoncepcyjnego, powiedziano mi, że Chloe zrobi dla mnie (ponieważ miałem obrzęk twarzy w małych ilościach), ale nie miałem żadnych testów i testów nie zrobił. Zacząłem zażywać Chloe, jak mi się wtedy wydawało, było wystarczająco dużo skutków ubocznych, ale nadal je piłem Teraz piję je od 1,5 roku i nic, jeśli mój kolega z klasy, który poszedł do tego samego lekarza i jej, nie martwił się inni zostali zwolnieni. ”OK, zapytała, ale moja przyjaciółka została wypisana z Chloe i piła je od 1,5 roku, lekarz kazał jej powiedzieć, żeby przyszła do mnie pilnie, a ty nie możesz pić Chloe tak długo, może maksymalnie sześć miesięcy. mianowany na efekt kosmetyczny. Byłem szczerze podekscytowany. Mam takie pytanie. Fakt, że wypiłem je 1,5 nic? A pewnego dnia poszedłem do innego ginekologa, powiedziała mi, że nie jesteś usatysfakcjonowany? Odpowiedziałem, że czytałem o Chloe, że chodziło o poród i że było mniej leków, a teraz Chloe podniosła cenę i dlatego cena nie jest przyjemna. Potem poradzono mi Yarinę lub Miniziston. Od kiedy Yarin ma około 1000 rubli, natychmiast odrzuciłem tę opcję. Myślisz, że powinienem przenieść się z Chloe do Minisiston? Czy powinienem poczekać na jakiekolwiek skutki uboczne, czy też moje ciało jest już przyzwyczajone do hormonów? Bardzo się boję, że będę miał trądzik, ponieważ powiedziano mi, że minibiston nie ma efektu kosmicznego. I jak przełączyć się na maszynę mini-tonową, po prostu zacznij po przerwie, jak zwykle, weź je lub nie rób sobie przerwy? (Lekarz powiedział mi jak zwykle po przerwie, ale na tym forum przeczytałem, że lepiej jest przejść na mniejszą dawkę OK, nie robić tego)? Co myślisz o mojej sytuacji? a minisiston ma taki sam efekt antykoncepcyjny jak Chloe, czy jest gorzej?

    Evgeniya34 (konsultant):
    Alain, przepraszam, ale nie będę tu wygłaszać wykładu na temat ginekologii, dziękuję. Zgodnie ze standardami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) przerwy w przyjmowaniu QA są potrzebne tylko w przypadku planowania ciąży. Co więcej, „odpoczynek” wymyślony przez ludzi tylko szkodzi zdrowiu i układowi hormonalnemu kobiety, doprowadzając ciało do niekończącej się adaptacji, aby otrzymać OK, a następnie je anulować. Możesz wziąć KOK do wieku 50-52 lat, przerywając tylko planowanie ciąży (kryteria WHO) Jeśli Chloe Ci odpowiada, zapewnia dobrą jakość życia i nie masz żadnych skarg, nie musisz niczego zmieniać. Eksperymenty na planie ciała.

01.30.2013, aneelia
Cześć, Eugene! Naprawdę potrzebuję twojej rady. Mam 19 lat, cierpię na trądzik, odkąd skończyłam 14 lat, tylko się pogarsza, ginekolog zalecił Chloe osiągnięcie efektu kosmetycznego i antykoncepcji. Równolegle piję cynk, mówię, że jest to możliwe. Przeczytałem recenzje, teraz to przerażające, może lepiej zacząć od leków łatwiej? Jak jess czy yarin? Powiedz mi, proszę. A może nic złego w Chloe? Wszystko w myślach.

    Evgeniya34 (konsultant):
    aneelia, myślisz, że twój lekarz chce zabrać cię do grobu, przepisując Chloe ??))) Chloe jest wielokrotnie silniejsza pod względem kosmetycznego efektu modnej yarin i Zhaninov.

01.30.2013, aneelia
Ahah :) Myślę, że nie! Ale wciąż martwisz się o skutki uboczne, zwłaszcza przyrost masy ciała i żylaki. Nie mów mi, jak często są obserwowani? A jeśli będzie przyrost masy ciała, czy będzie można się go pozbyć? Oglądam jedzenie i uprawiam sport w domu, ale mama bardzo mnie przestraszyła. Nie chcę mieć problemów z postacią oprócz problemów z twarzą.

    Evgeniya34 (konsultant):
    aneelia, och, te mamy! Podczas młodości naszych matek, OK były wysokie, naprawdę się od nich poprawiły. A obecne OK jest mikro i niskie dawki, niższa dawka hormonów jest niższa niż wytwarzane przez jajniki z natury. Żylak nie jest przeciwwskazaniem do OK (kryteria WHO). Przyrost masy ciała z 2 do 4 kg wynika z zatrzymania płynów. Możesz iść do Yariny, która usuwa nadmiar płynu, a także ma efekt kosmetyczny.

28.01.2013, Foxy
Cześć, powiedz mi proszę! Taki problem: prolaktyna wzrosła o 250 jednostek - taka sytuacja trwa już od roku, przeszkadzają skoki miesiączkowe, trądzik na plecach i twarzy. Zwiększono również siarczan DHEA o 4 jednostki. Lekarz wyznaczył Dostineksa na zakładce 1/2. 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące i Chloe od pierwszego dnia cyklu. Kupiłem te leki, przeczytałem streszczenie: Chloe ma przeciwwskazania, zwiększona prolaktyna. Lekarz mówi, żeby pić dostinex tak długo, jak długo prolaktyna spada i zaczyna pić chloe. Szczerze mówiąc, nie wiem już, co robić! Dostinex się boi, ponieważ wiele skutków ubocznych i przeciwwskazań. Powiedz mi, co robić? Czy lekarz może się zmienić? czy moje obawy są daremne?

    Evgeniya34 (konsultant):
    Foxy, podobał mi się twój wniosek: zmień lekarza. Po drugie, oprócz prolaktyny, konieczne jest natychmiastowe przyjęcie makroprolaktyny (nieaktywnej frakcji prolaktyny). Jeśli prolaktyna jest podwyższona z powodu nieaktywnej frakcji, jest to fałszywa hiperprolaktynemia. Nie ma żadnych wskazówek dla Dostinexa. Niemniej jednak, w celu regulacji cyklu i leczenia trądziku można: Chloe, Diana, Yarina, Janine, Midianu. I dla porównania, Chloe można przyjmować ze zwiększoną prolaktyną, ponadto pokazano Chloe.

28.01.2013, Irina
jak pić chloe? Od pierwszego dnia miesiączki, aby zacząć od pomarańczy, a więc pić przez 21 dni, a następnie przejść do 7 białych?

    Evgeniya34 (konsultant):
    Irina, racja.

Opinie lekarzy Chloe

Zabrałbym Chloe na 4 miesiące, a wszystko byłoby w porządku, gdyby lekarz nie przepisał mi zastawki, o której dobrze wiem, od mojej dziewczyny. Nie wyznaczyła żadnego ultradźwięku, po prostu pić i to wszystko. W rezultacie odmówiłem tego lekarza, aw styczniu 2016 r. Zmieniłem ginekologa. Poszedłem do lekarza, który był opłacany przez 4 przyjaciół i przyjaciół. kontynuowałby dalej.

Poszedłem dzisiaj na kolejną wizytę u G. Jak dotąd planujemy ciążę bez powodzenia Mam PCOS (cykl nieregularny, testosteron jest podwyższony) Lekarz przepisał pić Chloe i folio.OK zanim to się nigdy nie wypił, więc coś jest przerażające. Kiedy dorosnę, ważę 63 lata. Nie mam wystarczającej siły i czasu, aby uprawiać sport. Idę do pracy o siódmej Wracam o godzinie 20. W recenzjach piszą, że kiedy przyjmuję apetyt, rośnie, ale pragnienie zajścia w ciążę jest wyższe. na boki, ile czasu na Imali Jaki jest wynik?

Dziewczyny, które piły chloe. jakie są o nim opinie? mają działanie androgenne. Zostałem przepisany przez lekarza, ponieważ hormony męskie są zwiększone. Widziałem na ich zdjęciach 28 sztuk, nie rozumiałem, dlaczego biali muszą być pijani.

Dziewczyny, powiedzcie mi z doświadczenia, co jest lepsze - Chloe lub Diane35. Lekarz napisał, aby wybrać z powodu zaburzonego poziomu hormonów - zbyt wielu hormonów męskich i hormonów nadnerczy. (przyszedł do lekarza w celu przygotowania się do ciąży, ale okazało się, że najprawdopodobniej nie mógłbym zajść w ciążę z takim tłem lub zagrożenie poronieniem byłoby świetne). Mianowany na picie 4 miesiące, a potem znów do jej kontroli. Około 1,5 roku temu widziałem Yarinę, wynik był moim zdaniem straszny (wszystkie efekty uboczne wskazane w instrukcjach.

Postanowiłem więc zacząć prowadzić dziennik. Nie jestem fanem pisania, ale jako pamiątka :) Więc jestem żonaty od dwóch lat i jesteśmy razem od 7 lat. Mąż marzy o dziecku :) Ciągle się uczę, kiedy zdecydowałem, że jestem gotowy, przeszedłem na trzeci kurs. Nigdy nie miałem własnego cyklu, trzymałem go przez tydzień, a potem miesiąc. Dla mnie przewaga była taka, że ​​w wieku 15 lat cykl ciągnął się przez trzy miesiące, nie pamiętam dokładnie, ile. Poszedłem.

Dziewczyny, prosząc o opinię! Lekarz przepisał Chloe na 3 miesiące, a następnie ponownie zaczął planować. Czytałem w nete, jest wiele negatywnych recenzji. Czy jest wśród was ktoś, kto Ząb na Chloe odwołuje? Wątpię trochę w przepisane leczenie, nie tylko z powodu negatywnych opinii o leku, ale także z powodu jego składu (jest w nim więcej hormonów niż w Zaninie). Podczas planowania pierwszy B wziął Janine 4 miesiące. (mianowany na 6 miesięcy), Ząb na drugi cykl po anulowaniu. Zapytała lekarza, dlaczego nie wyznaczyła Janine.

Dziewczyny, witam wszystkich. Teraz przygotowuję się do operacji usunięcia migdałków (będą robili to w maju), więc teraz postanowiłem odejść od planowania i pić środki antykoncepcyjne, ciało będzie odpoczywać w tym samym czasie, torbiele odejdą, więc zdecydowaliśmy z lekarzem, że można pić przez trzy miesiące! Pytanie brzmi, które z nich lepiej wybrać, Chloe czy Yarinu, lekarz zalecił Yarinu, a drugi jest bardziej skłonny do chloe. Dziewczyny, powiedzcie mi, co wzięliście, bardzo interesujące recenzje obu leków! Z góry dziękuję wszystkim

Ziołowe antyandrogeny 29.09.2010 http://agideliya.com/kak-stat-uxozhennoj/rastitelnye-antiandrogeny/ Aby lepiej zrozumieć, dlaczego musisz przyjmować ziołowe antyandrogeny - przeczytaj mój post „Główna przyczyna zaniedbania kobiet”. Jeśli w skrócie, sprawcy trądziku, zwiększonej tłustej skóry i włosów, z ich późniejszą utratą i niechcianą roślinnością na ciele, prawie zawsze są androgeny - męskie hormony. Są one nadmiernie wytwarzane i pod wpływem enzymu 5-alfa reduktaza jest przekształcana w dihydrotestosteron (DHT). On z kolei powoduje to widoczne uszkodzenie oka. Zadania antyandrogenów roślinnych: - znormalizować hormony - zmniejszyć niepotrzebne.

Cześć wszystkim. przepraszam za brak. Jestem z małą wiadomością. ogólnie rzecz biorąc, odbył się pierwszy cykl przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych (CHLOE), comiesięczne 24-go dnia podawania, zakończone dzisiaj, trwające 4 dni były obfite mniej bolesne. więc dzisiaj poszedłem kupić kolejną paczkę pigułek w ciągu dnia, a oni powiedzieli mi w aptece, że HLOE został wyjęty z produkcji, nie miałem czasu skonsultować się z lekarzem, ponieważ dzisiaj musiałem wziąć pierwszą pigułkę drugiej paczki i doradziłem mi w aptece Lindinet 20. dziewczyny pomóż mi z radą, wziąłem już jedną pigułkę, ponieważ nie można było tego przegapić. kto wziął te tabletki, proszę pisać opinie. Czekam na odpowiedź.. dzięki.

Moi jedyni zdobywcy fali Panie w bzu Chloe Ludzie lubią nas Motyl stali Więcej informacji o każdym z nich

Poszedłem dzisiaj na kolejną wizytę u G. Jak dotąd planujemy ciążę bez powodzenia Mam PCOS (cykl nieregularny, testosteron jest podwyższony) Lekarz przepisał pić Chloe i folio.OK zanim to się nigdy nie wypił, więc coś jest przerażające. Kiedy dorosnę, ważę 63 lata. Nie mam wystarczającej siły i czasu, aby uprawiać sport. Idę do pracy o siódmej Wracam o godzinie 20. W recenzjach piszą, że kiedy przyjmuję apetyt, rośnie, ale pragnienie zajścia w ciążę jest wyższe. na boki, ile czasu na Imali Jaki jest wynik?

Czy ktoś może tam czatować na tę usługę? Czy jest jakiś sens? Ogólnie rzecz biorąc, chcę pić środki antykoncepcyjne, ale zawsze z efektem antyandroginowym (Diana 35, chloe, itp.). Dlatego chciałbym, aby tabletki były prawidłowo odbierane. Czy ktoś może mieć dobrego lekarza? Jest to możliwe w płatnej klinice. Byłbym wdzięczny za opinie.

Recenzje antykoncepcji Chloe

Tabletki powlekane filmem, dwa rodzaje.

Tabletki, powlekane żółto-pomarańczowym kolorem, okrągłe, dwuwypukłe (21 szt. W blistrze).

Substancje pomocnicze: monohydrat laktozy, powidon, karboksymetyloskrobia sodowa (typ A), bezwodny dwutlenek koloidu krzemu, koloidalny tlenek glinu, stearynian magnezu.

Skład powłoki: barwnik Opadry Yellow II OY-L-32901 (Opadry II Yellow OY-L-32901) (monohydrat laktozy, hypromeloza 2910, dwutlenek tytanu, makrogol 4000, żółty tlenek żelaza, czarny tlenek żelaza, czerwony tlenek żelaza, woda oczyszczona).

Tabletki (placebo) białe, okrągłe, dwuwypukłe (7 szt. W blistrze).

Substancje pomocnicze: monohydrat laktozy, powidon, karboksymetyloskrobia sodowa (typ A), bezwodny dwutlenek koloidu krzemu, koloidalny tlenek glinu, stearynian magnezu.

28 szt. - pęcherze (1) - pakuje karton.
28 szt. - pęcherze (3) - pakuje karton.

Połączony jednofazowy doustny lek antykoncepcyjny w niskiej dawce o działaniu antyandrogennym. Mechanizm działania jest spowodowany jego antyandrogennym preparatem steroidowym - octanem cyproteronu i estrogenem doustnym - etynyloestradiolem.

Ma zdolność konkurowania z naturalnymi receptorami androgenowymi (w tym testosteronem, dihydroepiandrosteronem, androstenedionem), które powstają w niewielkich ilościach w organizmie kobiety, głównie w nadnerczach, jajnikach i skórze. Blokując receptory androgenowe w narządach docelowych, zmniejsza skutki androgenizacji u kobiet (z powodu zakłócenia procesów, w których pośredniczą kompleksy receptorów hormonalnych na poziomie głównych mechanizmów wewnątrzkomórkowych). Tak więc staje się możliwe leczenie chorób spowodowanych zwiększonym powstawaniem androgenów lub specyficzną wrażliwością na te hormony.

Na tle przyjmowania leku zwiększa się aktywność gruczołów łojowych, co odgrywa ważną rolę w występowaniu trądziku i łojotoku. Po 3-4 miesiącach terapii istniejąca wysypka zwykle znika. Nadmierne tłuste włosy i skóra znikają jeszcze wcześniej. Zmniejsza się również wypadanie włosów, które często towarzyszy łojotokowi.

Terapia chloe u kobiet w wieku rozrodczym zmniejsza objawy kliniczne łagodnych form hirsutyzmu; jednak efekt leczenia należy się spodziewać dopiero po kilku miesiącach stosowania.

Wraz z właściwościami antyandrogennymi octan cyproteronu wykazuje działanie gestagenowe, które naśladuje właściwości hormonu ciałka żółtego. Hamuje wydzielanie hormonów gonadotropowych przysadki i hamuje owulację, co przyczynia się do działania antykoncepcyjnego.

Wzmacnia centralne i obwodowe działanie octanu cyproteronu na owulację, utrzymuje wysoką lepkość śluzu szyjki macicy, co utrudnia plemnikom penetrację macicy i pomaga zapewnić skuteczny efekt antykoncepcyjny.

Podczas przyjmowania leku cykl staje się bardziej regularny, rzadsze bolesne miesiączki, zmniejsza intensywność krwawienia, zmniejsza ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Po zażyciu leku wewnątrz octanu cyproteronu jest całkowicie wchłaniany z przewodu pokarmowego. Cmax w osoczu krwi osiąga się po 1,6 h i wynosi 15 ng / ml. Biodostępność wynosi 88%.

Octan cyproteronu jest prawie całkowicie związany z albuminą osocza, w stanie wolnym wynosi około 3,5-4%. Ponieważ wiązanie białka jest niespecyficzne, zmiany poziomu globuliny wiążącej steroidy płciowe (GSPS) nie wpływają na farmakokinetykę octanu cyproteronu.

Biotransformowany przez hydroksylację i koniugację, głównym metabolitem jest pochodna hydroksylowa 15b.

Farmakokinetyka dwufazowego octanu ziproteronu: T1/2 wynosi odpowiednio 0,8 godziny i 2,3 dnia dla pierwszej i drugiej fazy. Całkowity klirens osocza wynosi 3,6 ml / min / kg. Pochodzi głównie w postaci metabolitów przez nerki i jelita w stosunku 1: 2, niewielka część - niezmieniona przez jelito. W przypadku mleka matki, do 0,2% dawki octanu cyproteronu jest wydalane. T1/2 dla metabolitów octanu cyproteronu wynosi 1,8 dnia.

Po zażyciu leku etynyloestradiol jest szybko i całkowicie wchłaniany z przewodu pokarmowego. Cmax około 80 pg / ml i osiągnięte po 1,7 h. Biodostępność około 45% ma znaczną zmienność indywidualną.

Wiązanie z białkami (albuminą) osocza krwi jest wysokie: tylko 2% znajduje się w osoczu w postaci wolnej.

Etynyloestradiol zwiększa syntezę wątrobową GSPS i globuliny wiążącej kortykosteroidy (CSG) przy ciągłym stosowaniu. W przypadku leczenia chloe stężenie SSG w surowicy wzrasta od około 100 nmol / l do 300 nmol / l, a stężenie CGC w surowicy wzrasta od około 50 μg / ml do 95 μg / ml.

W procesie absorpcji i „pierwszego przejścia” przez wątrobę etynyloestradiol jest intensywnie metabolizowany.

Farmakokinetyka dwufazowego etynyloestradiolu: T1/2 1-2 godziny i około 20 godzin. Klirens osoczowy wynosi około 5 ml / min / kg. Etynyloestradiol jest wydalany w postaci metabolitów: około 40% - przez nerki, 60% - przez jelita. W przypadku mleka kobiecego wydalany jest do 0,02% etynyloestradiolu.

- antykoncepcja u kobiet ze zjawiskami androgenizacji.

Choroby zależne od androgenów u kobiet:

- trądzik, zwłaszcza ich wyraźne postacie, któremu towarzyszy łojotok, zjawiska zapalne z tworzeniem węzłów (trądzik grudkowo-krostkowy, trądzik guzowaty-torbielowaty);

- lekkie formy hirsutyzmu.

- jednoczesne stosowanie z innymi hormonalnymi środkami antykoncepcyjnymi;

- zakrzepica i choroba zakrzepowo-zatorowa, w tym zakrzepica żył głębokich w wywiadzie, zakrzepica zatorowa płuc, zawał mięśnia sercowego, zaburzenia naczyniowo-mózgowe, na przykład udar);

- stany poprzedzające zakrzepicę (w tym przemijające ataki niedokrwienne, dusznica bolesna);

- wielokrotne lub poważne czynniki ryzyka żylnej lub tętniczej zakrzepicy (w tym skomplikowanych wad zastawek, migotanie przedsionków, choroby naczyń mózgowych lub tętnic wieńcowych, niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym, ciężką dislipoproteinemia, podostre bakteryjne zapalenie wsierdzia, długotrwałego unieruchomienia, chirurgii na kończyny dolne, operacje neurochirurgiczne, rozległe urazy, palenie powyżej 35 roku życia, otyłość o BMI powyżej 30 kg / m2);

- ujawnione dziedziczne lub nabyte predyspozycje do zakrzepicy żylnej lub tętniczej,
na przykład oporność na aktywowane białko C (APS), niedobór antytrombiny III, niedobór białka C, niedobór białka S, hiperhomocysteinemię i obecność przeciwciał przeciw fosfolipidom (przeciwciała antykardiolipinowe, antykoagulant tocznia);

- cukrzyca z angiopatią cukrzycową;

- ciężka choroba wątroby jest obecnie lub w wywiadzie lub ciężka nieprawidłowa czynność wątroby nie wcześniej niż 6 miesięcy po normalizacji wskaźników czynności wątroby;

- nowotwory wątroby (łagodne i złośliwe);

- nowotwory złośliwe zależne od hormonów lub ich podejrzenie, w tym guzy gruczołu sutkowego lub narządów płciowych (w tym historia);

- krwawienie z pochwy o nieznanej etiologii;

- zapalenie trzustki z ciężką hipertriglicerydemią (w tym wywiad);

- występowanie w wywiadzie migreny, której towarzyszyły ogniskowe objawy neurologiczne;

- ciąża lub podejrzenie jej;

- okres karmienia piersią;

- wrodzona hiperbilirubinemia (zespoły Gilberta, Dubina-Johnsona i Rotora);

- wiek powyżej 40 lat;

- nietolerancja laktozy, niedobór laktazy, zespół złego wchłaniania glukozy / galaktozy;

- Nadwrażliwość na lek.

Jeśli którykolwiek z tych stanów wystąpi po raz pierwszy podczas przyjmowania Chloe, lek należy natychmiast odstawić.

Lek Chloe nie jest przeznaczony do stosowania u mężczyzn.

Chloe należy stosować ostrożnie w padaczce, depresji, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, mięśniakach macicy, mastopatii, pląsawicy, tężyczce, porfirii, stwardnieniu rozsianym, żylakach, gruźlicy, chorobie nerek, w okresie dojrzewania (bez regularnych cykli owulacyjnych, dyslipoproteinemia, anemia sierpowata, żółtaczka idiopatyczna lub świąd podczas poprzedniej ciąży, otoskleroza z zaburzeniami słuchu podczas poprzedniej ciąży.

Lek należy przyjmować doustnie na 1 zakładce / dzień. Pigułka jest pobierana bez żucia i spłukana niewielką ilością płynu. Zaleca się przyjmowanie leku w tym samym czasie, najlepiej po śniadaniu lub kolacji.

W przypadku braku przyjmowania jakichkolwiek hormonalnych środków antykoncepcyjnych w poprzednim miesiącu

Chloe rozpoczyna się pierwszego dnia cyklu (tj. Pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego), używając pigułki z odpowiedniego dnia tygodnia z pakietu kalendarza. Dozwolone jest rozpoczęcie przyjmowania w 2-5 dniu cyklu miesiączkowego, ale w tym przypadku zaleca się dodatkowe stosowanie metody antykoncepcji barierowej podczas pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek z pierwszego opakowania.

Dzienne spożycie leku odbywa się za pomocą tabletek z opakowania kalendarza kolejno w kierunku strzałki nadrukowanej na folii, aż wszystkie tabletki zostaną pobrane. Po pobraniu wszystkich 21 tabletek w żółto-pomarańczowym kolorze z opakowania kalendarza, pozostałe białe tabletki należy zażyć w ciągu najbliższych 7 dni. W ciągu ostatnich 7 dni cyklu leczenia (28 dni) powinno wystąpić krwawienie miesiączkowe (w wyniku wycofania leczenia). Krwawienie miesiączkowe zwykle rozpoczyna się 2-3 dni po 21 dniu cyklu leczenia lekiem. Kolejny pakiet należy rozpocząć następnego dnia po całkowitym zakończeniu przyjmowania tabletek z poprzedniego opakowania, niezależnie od tego, czy krwawienie trwa, czy nie.

Przy zmianie z połączonych środków antykoncepcyjnych (doustne środki antykoncepcyjne (OCC), pierścień dopochwowy lub plaster antykoncepcyjny)

Przyjmowanie leku Chloe należy rozpocząć następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabletki poprzedniego leku, ale w żadnym przypadku nie później niż następnego dnia po zwykłej 7-dniowej przerwie w dawce (w przypadku leków zawierających 21 tabletek). Dalej, jak opisano powyżej.

Jeśli pacjent przyjmował codziennie antykoncepcję codziennie przez 28 dni, podawanie leku Chloe należy rozpocząć po przyjęciu ostatniej nieaktywnej tabletki. Chloe należy przyjmować w dniu usunięcia pierścienia dopochwowego lub plastra antykoncepcyjnego, ale nie później niż w dniu, w którym ma zostać włożony nowy plaster lub utknie nowy plaster.

Podczas zmiany antykoncepcji zawierającej tylko progestageny (mini-pili, formy do wstrzykiwań, implanty, antykoncepcja wewnątrzmaciczna uwalniająca progestagen)

W przejściu z „mini-pijanego” leku Chloe można zacząć stosować bez przerwy.

Podczas stosowania wstrzykiwanych form środków antykoncepcyjnych lek Chloe należy stosować od dnia, w którym ma zostać podany następny zastrzyk.

Podczas zmiany z implantu Chloe należy stosować już w dniu jego usunięcia.

We wszystkich przypadkach musisz stosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwsze 7 dni przyjmowania leku.

Po aborcji w pierwszym trymestrze ciąży kobieta może natychmiast rozpocząć Chloe. W takim przypadku nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcji.

Po porodzie, przy braku karmienia piersią lub aborcji w drugim trymestrze ciąży, lek należy rozpocząć w dniach 21-28. Jeśli odbiór rozpoczął się później, musisz użyć dodatkowej metody antykoncepcji podczas pierwszych 7 dni stosowania leku.

Jeśli kobieta żyła seksualnie w okresie między porodem lub aborcją, przed rozpoczęciem podawania leku Chloe należy najpierw wykluczyć ciążę lub poczekać na pierwszą miesiączkę.

Przyjmowanie pominiętych tabletek

Brakującą pigułkę należy przyjąć jak najszybciej, kolejną pigułkę o zwykłej porze. Z 12-godzinnym opóźnieniem można zmniejszyć niezawodność antykoncepcji. Im więcej tabletek zostanie pominiętych i im bliżej przejścia do 7-dniowej przerwy w przyjmowaniu tabletek, tym większe prawdopodobieństwo ciąży. W takim przypadku możesz wykonać następujące dwie podstawowe zasady:

-lek nie powinien być nigdy przerywany na dłużej niż 7 dni;

-Osiągnięcie odpowiedniej supresji regulacji podwzgórze-przysadka-jajnik wymaga 7 dni ciągłego podawania leku.

W związku z tym można podać następujące zalecenia, jeśli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek przekroczyło 12 godzin (odstęp od momentu przyjęcia ostatniej tabletki wynosi ponad 36 godzin).

Pierwszy tydzień przyjmowania leku

Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę, gdy tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie). Następującą pigułkę należy przyjmować o zwykłej porze. Ponadto należy stosować metodę antykoncepcji barierowej przez następne 7 dni. Jeśli stosunek płciowy odbył się w ciągu tygodnia przed pominięciem tabletki, należy wziąć pod uwagę prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.

Drugi tydzień przyjmowania leku

Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę, gdy tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie). Następującą pigułkę należy przyjmować o zwykłej porze.

Pod warunkiem, że kobieta prawidłowo zażyła pigułki w ciągu 7 dni poprzedzających pierwszą pominiętą pigułkę, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych środków antykoncepcyjnych. W przeciwnym razie, oprócz pomijania dwóch lub więcej tabletek, musisz dodatkowo stosować bariery antykoncepcyjne (na przykład prezerwatywę) przez 7 dni.

Trzeci tydzień przyjmowania leku

Ryzyko zajścia w ciążę wzrasta ze względu na nadchodzącą przerwę w przyjmowaniu tabletek, jednak jeśli w ciągu 7 dni poprzedzających pierwszą pominiętą pigułkę wszystkie tabletki zostały prawidłowo przyjęte, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych.

1. Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę tak szybko, jak to możliwe, jak tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek w tym samym czasie). Następujące tabletki są przyjmowane o zwykłej porze, aż skończy się tabletka z obecnego opakowania. Następujące opakowanie powinno rozpocząć się natychmiast. „Anulowanie” krwawienia jest mało prawdopodobne, dopóki nie wyczerpią się tabletki z drugiego opakowania, ale podczas przyjmowania tabletek mogą wystąpić plamienia i „przełom”.

2. Kobieta może również przestać brać pigułki z obecnego zestawu. Następnie powinna zrobić sobie przerwę na 7 dni, w tym na dzień, w którym tęskni za pigułką, a następnie zacząć brać tabletki z nowego opakowania. Jeśli kobieta traci pigułkę, a następnie podczas przerwy w odbiorze nie ma krwawienia z „odstawienia”, należy wykluczyć ciążę.

Zalecenia dotyczące zaburzeń żołądkowo-jelitowych

Jeśli kobieta miała wymioty w ciągu 3 do 4 godzin po zażyciu leku, wchłanianie substancji czynnych może być niepełne. W takim przypadku należy skupić się na zaleceniach przy pominięciu pigułki.

Zmień dzień krwawienia miesiączkowego

Aby opóźnić wystąpienie krwawienia miesiączkowego, kobieta powinna kontynuować przyjmowanie tabletek z nowego opakowania natychmiast po przyjęciu wszystkich tabletek z poprzedniego opakowania, bez przerywania odbioru. Tabletki z tego nowego pakietu można pobierać tak długo, jak chce kobieta (dopóki pakiet nie zostanie ukończony). Podczas przyjmowania leku z drugiego opakowania kobieta może mieć plamienie lub „przełomowe” krwawienie z macicy. Wznowienie przyjmowania leku Chloe z nowego opakowania powinno nastąpić po zwykłej 7-dniowej przerwie.

Aby odłożyć dzień krwawienia miesiączkowego na inny dzień tygodnia, kobieta powinna skrócić następną przerwę w przyjmowaniu tabletek przez tyle dni, ile chce. Im krótszy interwał, tym większe ryzyko, że nie będzie miała „krwawienia z odstawienia”, aw przyszłości pojawi się plamienie i „krwawienie” podczas przyjmowania drugiego opakowania (tak jak gdyby chciała opóźnić początek krwawienia miesiączkowego).

W leczeniu stanów hiperandrogennych

Czas trwania leczenia zależy od ciężkości choroby. Po ustąpieniu objawów zaleca się przyjmowanie leku przez co najmniej kolejne 3-4 miesiące. W przypadku nawrotu kilka tygodni lub miesięcy po zakończeniu kursu, możesz powtórzyć leczenie Chloe. W przypadku wznowienia leczenia (po 4-tygodniowej przerwie lub dłużej) należy rozważyć zwiększone ryzyko ŻChZZ.

Dzieci i nastolatki

Lek Chloe jest pokazany dopiero po wystąpieniu pierwszej miesiączki.

Pacjenci po menopauzie

Chloe nie jest wskazane po menopauzie.

Zaburzenia czynności wątroby

Lek Chloe jest przeciwwskazany u kobiet z ciężką chorobą wątroby, o ile wskaźniki czynności wątroby nie powrócą do normy.

Zaburzenia czynności nerek

Chloe nie był specjalnie badany u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Dostępne dane nie sugerują dostosowania dawki w takich przypadkach.

Określenie częstości działań niepożądanych: bardzo często (≥1 / 10); często (≥1 / 100 do 2).

Ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych tętnic lub zaburzeń krążenia mózgowego wzrasta:

- wraz z wiekiem;

- podczas palenia (przy intensywnym paleniu i wraz z wiekiem wzrasta ryzyko, zwłaszcza u kobiet powyżej 35 roku życia. Kobietom powyżej 35 roku życia należy zdecydowanie zaprzestać palenia, jeśli chcą przyjmować lek Chloe);

- z nadciśnieniem;

- z chorobą zastawkową serca;

- z migotaniem przedsionków;

- z historią rodzinną (tj. z historią przypadków zakrzepicy tętniczej w stosunkowo młodym wieku z rodzicami lub bliskimi krewnymi). Jeśli podejrzewa się predyspozycję dziedziczną, kobieta powinna skonsultować się ze specjalistą przed podjęciem decyzji o antykoncepcji hormonalnej.

Zaburzenia krążenia obwodowego mogą również występować w cukrzycy, toczniu rumieniowatym układowym, zespole hemolityczno-mocznicowym, przewlekłej zapalnej chorobie jelit (mianowicie chorobie Crohna lub wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego) i anemii sierpowatej.

Należy wziąć pod uwagę zwiększone ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej w okresie poporodowym.

Zwiększenie częstości lub nasilenia ataków migreny podczas stosowania leku Chloe (który może być prekursorem zaburzenia krążenia mózgowego) jest powodem natychmiastowego odstawienia leku.

Jeśli chodzi o potencjalną rolę żylaków i powierzchownego zakrzepowego zapalenia żył w rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, nie ma zgody.

czynniki biochemiczne, które mogą wskazywać odziedziczony lub nabyty skłonność do zakrzepicy żylnej lub tętniczej obejmują odporność na aktywowane białko C (APC), hiperhomocysteinemii, niedobór antytrombiny III, białka C, niedobór deficytu białka S, przeciwciała antyfosfolipidowe (przeciwciała antykardiolipinowych toczeń przeciwzakrzepowe).

Przy ocenie stosunku ryzyka do korzyści lekarz powinien rozważyć, czy odpowiednie leczenie podstawowej patologii może zmniejszyć ryzyko zakrzepicy. Kobiety przyjmujące Chloe należy poinformować o konieczności poinformowania lekarza prowadzącego w odpowiednim czasie o wszelkich możliwych objawach zakrzepicy. W przypadku zakrzepicy lub podejrzenia jej wystąpienia należy przerwać leczenie Chloe. Biorąc pod uwagę teratogenność koagulantów (kumaryn), powinieneś zacząć stosować odpowiednie metody antykoncepcji.

U kobiet z hipertriglicerydemią podczas przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych (jeśli występuje taki stan w historii rodziny), ryzyko zapalenia trzustki może wzrosnąć.

Związek między COK a nadciśnieniem tętniczym nie został ustalony. W przypadku utrzymującego się nadciśnienia tętniczego należy anulować Chloe i przepisać odpowiednie leczenie przeciwnadciśnieniowe. Antykoncepcja wstępna może być kontynuowana przy normalizacji ciśnienia krwi.

W przypadku nieprawidłowej czynności wątroby konieczne może być czasowe wycofanie Chloe przed normalizacją parametrów laboratoryjnych. Nawracająca żółtaczka cholestatyczna, która rozwija się po raz pierwszy podczas ciąży lub wcześniejszego przyjmowania hormonów płciowych, wymaga przerwania COC.

Chociaż COC mają wpływ na oporność na insulinę i tolerancję glukozy, zazwyczaj nie ma potrzeby korygowania dawki leków hipoglikemicznych u pacjentów z cukrzycą. Jednak ta kategoria pacjentów musi znajdować się pod ścisłym nadzorem lekarza.

Kobiety z tendencją do ostudy podczas przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych powinny unikać długotrwałej ekspozycji na słońce i ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe.

Jeśli u kobiet z hirsutyzmem rozwinęły się ostatnio objawy lub znacznie wzrosły, przy przeprowadzaniu diagnostyki różnicowej należy wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak nowotwory wytwarzające androgeny, wrodzoną dysfunkcję kory nadnerczy.

Podczas podawania Chloe czasami może wystąpić nieregularne krwawienie (plamienie lub krwawienie przełomowe), szczególnie w pierwszych miesiącach leczenia. Dlatego wszelkie nieregularne krwawienia należy oceniać dopiero po okresie adaptacyjnym trwającym około 3 cykli.

Jeśli nieregularne krwawienie nawraca lub rozwija się po poprzednich regularnych cyklach, należy rozważyć przyczyny niehormonalne i podjąć odpowiednie środki diagnostyczne w celu wykluczenia nowotworów złośliwych (w tym diagnostycznego łyżeczkowania jamy macicy) lub ciąży. W niektórych przypadkach krwawienie z odstawienia może nie rozwinąć się podczas przerwy w przyjmowaniu tabletek. W przypadku nieregularnych tabletek lub braku dwóch krwawień miesiączkowych z rzędu, należy wykluczyć ciążę przed kontynuowaniem przyjmowania leku.

Możesz zmienić wyniki testów alergii skórnych, zmniejszając stężenie LH i FSH. Ze względu na to, że efekt antykoncepcyjny w pełni objawia się do 7 dnia od rozpoczęcia przyjmowania leku, zaleca się dodatkowe niehormonalne metody antykoncepcji w pierwszym tygodniu.

Zaleca się przepisanie leku po porodzie bez karmienia piersią dopiero po zakończeniu pierwszego normalnego cyklu miesiączkowego.

Leczenie należy przerwać na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

W przypadku biegunki i wymiotów działanie antykoncepcyjne jest zmniejszone (bez odstawienia leku konieczne jest zastosowanie dodatkowych niehormonalnych metod antykoncepcji).

Istnieją doniesienia o pewnym wzroście ryzyka raka szyjki macicy przy długotrwałym stosowaniu COC. Połączenie z przyjmowaniem COC nie jest udowodnione. Pozostaje kontrowersyjne pytanie, w jakim stopniu te wyniki są związane z patologią szyjki macicy lub z cechami zachowań seksualnych (rzadsze stosowanie barierowych metod antykoncepcji). Najważniejszym czynnikiem ryzyka raka szyjki macicy jest uporczywe zakażenie HPV. Metaanaliza 54 badań epidemiologicznych wykazała, że ​​ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne jest obecnie nieco wyższe (ryzyko względne 1,24). Zwiększone ryzyko stopniowo zanika w ciągu 10 lat po odstawieniu tych leków. Ze względu na fakt, że rak piersi jest rzadko obserwowany u kobiet poniżej 40 roku życia, wzrost liczby rozpoznań raka piersi u kobiet, które przyjmują obecnie doustne środki antykoncepcyjne lub które niedawno go zażyły, jest nieznaczny w stosunku do ogólnego ryzyka tej choroby. Jego związek z KOC nie jest udowodniony. Obserwowany wzrost ryzyka może również wynikać z wcześniejszego rozpoznania raka piersi u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne. Kobiety, które kiedykolwiek stosowały doustne środki antykoncepcyjne, wykrywają wcześniejsze stadia raka piersi niż kobiety, które nigdy ich nie stosowały.

W rzadkich przypadkach na tle stosowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych obserwowano rozwój guzów wątroby, co w niektórych przypadkach prowadziło do zagrażającego życiu krwawienia wewnątrzbrzusznego. Należy wziąć to pod uwagę przy przeprowadzaniu diagnostyki różnicowej w przypadku silnego bólu brzucha, powiększonej wątroby lub objawów krwawienia wewnątrzbrzusznego.

Stosowanie złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych może wpływać na wyniki laboratoryjne, w tym biochemiczne wskaźniki czynności wątroby, tarczycy, nadnerczy i nerek, stężenie białek osocza, na przykład globuliny wiążącej kortykosteroidy, a także skład lipidów / lipoprotein we krwi, metabolizm węglowodanów i parametry krzepnięcia krwi. Jednak zazwyczaj odchylenia pozostają w zakresie normalnych wartości laboratoryjnych.

Lek jest przeciwwskazany w okresie ciąży, podejrzewanej ciąży i podczas karmienia piersią.

Recenzje Chloe

Producent: Czechy

Formularz wydania: Tablety

Analogi Chloe

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 24 rubli. Analogowe tańsze o 652 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 65 rubli. Analogowe tańsze o 611 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 121 rubli. Analogowe tańsze o 555 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 131 rubli. Analogowe tańsze o 545 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 171 rubli. Analogowe tańsze o 505 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 183 rubli. Analogowe tańsze o 493 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 236 rubli. Analogowe tańsze o 440 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 243 rubli. Analogowe tańsze o 433 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 246 rubli. Analogowe tańsze o 430 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 265 rubli. Analogowe tańsze o 411 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 269 rubli. Analogowe tańsze o 407 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 289 rubli. Analogowe tańsze o 387 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 294 rubli. Analogowe tańsze o 382 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 295 rubli. Analogowe tańsze o 381 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 328 rubli. Analogowe tańsze o 348 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 331 rubli. Analogowe tańsze o 345 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 342 rubli. Analogowe tańsze o 334 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 344 rubli. Analogowe tańsze o 332 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 356 rubli. Analogowe tańsze o 320 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 382 rubli. Analogowe tańsze o 294 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 395 rubli. Analogowe tańsze o 281 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 402 rubli. Analogowe tańsze o 274 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 415 rubli. Analogowe tańsze o 261 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 428 rubli. Analogowe tańsze o 248 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 430 rubli. Analogowe tańsze o 246 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 431 rubli. Analogowe tańsze o 245 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 458 rubli. Analogowe tańsze o 218 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 475 rubli. Analogowe tańsze o 201 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 529 rubli. Analogowe tańsze o 147 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 536 rubli. Analogowe tańsze o 140 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 540 rubli. Analogowe tańsze o 136 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 541 rubli. Analogowe tańsze o 135 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 546 rubli. Analogowe tańsze o 130 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 560 rubli. Analogowe tańsze o 116 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 577 rubli. Analogowe tańsze o 99 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 582 rubli. Analogowe tańsze o 94 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 584 rubli. Analogowe tańsze o 92 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 589 rubli. Analog jest tańszy o 87 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 590 rubli. Analogowe tańsze o 86 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 595 rubli. Analogowe tańsze o 81 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 598 rubli. Analogowe tańsze o 78 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 602 rubli. Analog jest tańszy o 74 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 610 rubli. Analogowe tańsze o 66 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 630 rubli. Analogowe tańsze o 46 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 638 rubli. Analog jest tańszy o 38 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 651 rubli. Analogowe tańsze o 25 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 659 rubli. Analogowe tańsze o 17 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 699 rubli. Analog droższy o 23 ruble

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 720 rubli. Analog droższy o 44 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 732 rubli. Analog jest droższy o 56 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 753 rubli. Analog droższy o 77 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 758 rubli. Analogowo więcej o 82 ruble

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 958 rubli. Analogowo więcej o 282 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 960 rubli. Analogowo więcej o 284 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 969 rubli. Analog droższe o 293 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 978 rubli. Analog droższy o 302 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 979 rubli. Analogowo więcej o 303 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1029 rubli. Analog droższy o 353 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1140 rubli. Analog droższy o 464 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1190 rubli. Analog droższy o 514 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1195 rubli. Analog droższy o 519 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1249 rubli. Analogowe droższe o 573 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena wynosi 1298 rubli. Analogowo więcej o 622 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1343 rubli. Analog jest droższy o 667 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 1781 rubli. Analog jest droższy o 1105 rubli

Zbiega się zgodnie ze wskazaniami

Cena od 3017 rubli. Analog droższy o 2341 rubli

Instrukcje użytkowania dla Chloe

Numer rejestracyjny:

Nazwa handlowa leku:

Międzynarodowa nazwa niezastrzeżona lub nazwa grupy:

Forma dawkowania:

Skład:

Każda żółto-pomarańczowa tabletka zawiera:

Substancje czynne: octan Tsiproterona 2 mg i etyloestradiol 0,035 mg
Substancje pomocnicze:
Rdzeń - monohydrat laktozy, powidon, karboksymetyloskrobia sodowa (typ A), koloidalny bezwodny dwutlenek krzemu, tlenek koloidalny glinu, stearynian magnezu;
Powłoka - barwnik Opadry Yellow IIOY-L-32901 (Opadry II Yellow OY-L-32901) (monohydrat laktozy, hypromeloza 2910, dwutlenek tytanu, makrogol 4000, żółty tlenek żelaza, czarny tlenek żelaza, czerwony tlenek żelaza, woda oczyszczona).

Każda biała pigułka (placebo) zawiera:
Substancje pomocnicze:
Laktoza jednowodna, powidon, karboksymetyloskrobia sodowa (typ A), bezwodny dwutlenek koloidalny krzemu, koloidalny tlenek glinu, stearynian magnezu.

Opis

Grupa farmakoterapeutyczna:

Kod ATX:

Działanie farmakologiczne

Farmakodynamika
Połączony jednofazowy doustny lek antykoncepcyjny w niskiej dawce o działaniu antyandrogennym. Mechanizm działania jest spowodowany jego antyandrogennym preparatem steroidowym - octanem cyproteronu i estrogenem doustnym - etynyloestradiolem. Octan cyproteronu ma zdolność do konkurencyjnego wiązania się z naturalnymi receptorami androgenowymi (testosteron, dihydroepiandrosteron, androstenedion itp.), Które powstają w niewielkich ilościach w organizmie kobiety, głównie w nadnerczach, jajnikach i skórze. Blokując receptory androgenowe w narządach docelowych, zmniejsza skutki androgenizacji u kobiet (z powodu zakłócenia procesów, w których pośredniczą kompleksy receptorów hormonalnych na poziomie głównych mechanizmów wewnątrzkomórkowych). Tak więc staje się możliwe leczenie chorób spowodowanych zwiększonym powstawaniem androgenów lub specyficzną wrażliwością na te hormony.

Na tle Chloe ®, zwiększona aktywność gruczołów łojowych zmniejsza się, co odgrywa ważną rolę w występowaniu trądziku i łojotoku. Po 3-4 miesiącach terapii zazwyczaj prowadzi to do zaniku istniejącej wysypki. Nadmierne tłuste włosy i skóra znikają jeszcze wcześniej. Zmniejsza się również wypadanie włosów, które często towarzyszy łojotokowi. Terapia Chloe ® u kobiet w wieku rozrodczym zmniejsza objawy kliniczne łagodnych form hirsutyzmu; jednak efekt leczenia należy się spodziewać dopiero po kilku miesiącach stosowania.

Wraz z właściwościami antyandrogennymi octan cyproteronu wykazuje działanie gestagenowe, które naśladuje właściwości hormonu ciałka żółtego. On, podobnie jak inne leki o aktywności gestagennej, hamuje wydzielanie hormonów gonadotropowych przysadki i hamuje owulację, co powoduje jej działanie antykoncepcyjne.

Etynyloestradiol zwiększa centralne i obwodowe działanie octanu cyproteronu na owulację, zachowuje wysoką lepkość śluzu szyjki macicy, co utrudnia plemnikom penetrację jamy macicy i pomaga zapewnić skuteczny efekt antykoncepcyjny.

Na tle przyjmowania leku cykl staje się bardziej regularny, rzadziej bolesne miesiączki, zmniejsza się intensywność krwawienia, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Farmakokinetyka
Octan Tsiproterona
Ssanie
Po zażyciu Chloe ® octan ziproteronu jest całkowicie wchłaniany z przewodu pokarmowego (GIT). Po spożyciu 1 tabletki Chloe ® maksymalne stężenie w osoczu krwi (Cmax) osiąga się po 1,6 h i wynosi 15 ng / ml. Biodostępność wynosi 88%.

Dystrybucja
Octan cyproteronu jest prawie całkowicie związany z albuminą osocza, około 3,5-4% jest w stanie wolnym. Ponieważ wiązanie białka jest niespecyficzne, zmiany poziomu globuliny wiążącej steroidy płciowe (GSPS) nie wpływają na farmakokinetykę octanu cyproteronu. W przypadku mleka matki, do 0,2% dawki octanu cyproteronu jest wydalane.

Metabolizm i wydalanie
Farmakokinetyka octanu zypoteronu dwufazowego, okres półtrwania (T1/2) wynosi odpowiednio 0,8 i 2,3 dnia dla pierwszej i drugiej fazy. Całkowity klirens osocza wynosi 3,6 ml / min / kg. Biotransformowany przez hydroksylację i koniugację, głównym metabolitem jest pochodna 15H-hydroksylowa. Pochodzi głównie w postaci metabolitów przez nerki i jelita w stosunku 1: 2, niewielka część - niezmieniona przez jelito. T1/2 dla metabolitów octanu cyproteronu wynosi 1,8 dnia.

Etynyloestradiol
Ssanie
Po przyjęciu Chloe ®, etynyloestradiol jest szybko i całkowicie wchłaniany z przewodu pokarmowego. W procesie absorpcji i „pierwszego przejścia” przez wątrobę etynyloestradiol jest intensywnie metabolizowany, co powoduje biodostępność około 45% i jego znaczną indywidualną zmienność. Po spożyciu 1 drażetka Chloe ® Cmax Jest to około 80 pg / ml i osiąga się po 1,7 godziny.

Dystrybucja
Komunikacja z białkami (albuminą) osocza krwi jest wysoka (2% znajduje się w osoczu w postaci wolnej). W przypadku mleka kobiecego wydalany jest do 0,02% etynyloestradiolu. Etynyloestradiol zwiększa syntezę wątrobową GSPS i globuliny wiążącej kortykosteroidy (CSG) podczas ciągłego podawania. W przypadku leczenia Chloe® stężenie SSB w surowicy wzrasta od około 100 nmol / l do 300 nmol / l, a stężenie CGS w surowicy wzrasta od około 50 µg / ml do 95 µg / ml.

Metabolizm i wydalanie
Farmakokinetyka dwufazowego etynyloestradiolu z T1/2 1-2 godziny i około 20 godzin. Klirens osoczowy wynosi około 5 ml / min / kg. Etynyloestradiol jest wydalany w postaci metabolitów; około 40% - przez nerki, 60% - przez jelita.

Wskazania do użycia:

Przeciwwskazania:

- jednoczesne stosowanie z innym hormonalnym środkiem antykoncepcyjnym;
- zakrzepica (żylna i tętnicza) lub zakrzepowo-zatorowa w chwili obecnej lub w historii (w tym zakrzepica żył głębokich, zatorowość płucna, zawał mięśnia sercowego, zaburzenia naczyniowo-mózgowe, na przykład udar);
- stany poprzedzające zakrzepicę (w tym dusznica bolesna, przemijające ataki niedokrwienne);
- wielokrotnych lub poważnych czynników ryzyka zakrzepicy żylnej lub tętniczej (w tym skomplikowanych wad zastawek, migotanie przedsionków, choroby naczyń mózgowych lub tętnic wieńcowych, niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym, ciężką dislipoproteinemia, podostre bakteryjne zapalenie wsierdzia, długotrwałego unieruchomienia, chirurgii dolna kończyny, operacje neurochirurgiczne, rozległe urazy, palenie powyżej 35 roku życia, otyłość ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 30 kg / m2);
- zidentyfikowana wrodzona lub nabyta podatność na zakrzepicę żylną lub tętniczą, taka jak oporność na aktywowane białko C (APS), niedobór antytrombiny III, niedobór białka C, niedobór białka S, hiperhomocysteinemia i obecność przeciwciał antyfosfolipidowych (przeciwciała anty-kardiolipinowe, przeciwciała przeciwzakrzepowe tocznia, antygeny korowe antybakteryjne, anty-przeciwkrzepliwe przeciwciała tocznia, antygeny korowe antygenowe, anty-trombocysteinemia)
- cukrzyca z angiopatią cukrzycową;
- ciężka choroba wątroby jest obecnie lub w wywiadzie lub znaczna nieprawidłowa czynność wątroby nie wcześniej niż 6 miesięcy po normalizacji wskaźników czynności wątroby;
- nowotwory wątroby (łagodne i złośliwe);
- hormonozależne nowotwory złośliwe lub ich podejrzenie, w tym guzy gruczołu sutkowego lub narządów płciowych (w tym historia);
- krwawienie z pochwy o nieznanej etiologii;
- zapalenie trzustki z ciężką hipertriglicerydemią (w tym wywiad);
- historia migreny, której towarzyszyły ogniskowe objawy neurologiczne;
- okres karmienia piersią;
- ciąża lub podejrzenie;
- wrodzona hiperbilirubinemia (zespoły Gilberta, Dubina-Johnsona i Rotora);
- wiek powyżej 40 lat;
- hiperprolaktynemia;
- nietolerancja laktozy, niedobór laktazy, złe wchłanianie glukozy-galaktozy;
- nadwrażliwość na lek.

Jeśli którykolwiek z tych warunków wystąpi po raz pierwszy podczas przyjmowania Chloe ®, lek należy natychmiast anulować.

Chloe ® nie jest przeznaczony do stosowania u mężczyzn.

Z ostrożnością
Chloe ® należy stosować ostrożnie w padaczce, depresji, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, mięśniakach macicy, mastopatii, pląsawicy, tężyczce, porfirii, stwardnieniu rozsianym, żylakach, gruźlicy, chorobach nerek, w okresie dojrzewania (bez regularnego cykle owulacyjne), dyslipoproteinemia, anemia sierpowata, żółtaczka idiopatyczna lub świąd podczas poprzedniej ciąży, otoskleroza z zaburzeniami słuchu podczas poprzedniej ciąży.

Dawkowanie i podawanie

Lek Chloe ® jest przyjmowany doustnie na 1 tabletkę dziennie. Pigułka jest pobierana bez żucia i spłukana niewielką ilością płynu. Podczas gdy przyjmowanie leku nie ma znaczenia, późniejszy odbiór powinien być wykonany o tej samej wybranej godzinie, najlepiej po śniadaniu lub kolacji.

W przypadku braku przyjmowania jakichkolwiek hormonalnych środków antykoncepcyjnych w poprzednim miesiącu. Chloe ® rozpoczyna się pierwszego dnia cyklu miesiączkowego (to znaczy pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego), używając pigułki z odpowiedniego dnia tygodnia z pakietu kalendarza. Dozwolone jest rozpoczęcie przyjmowania w 2-5 dniu cyklu miesiączkowego, ale w tym przypadku zaleca się dodatkowe stosowanie metody antykoncepcji barierowej podczas pierwszych 7 dni przyjmowania tabletek z pierwszego opakowania.

Dzienne spożycie leku odbywa się za pomocą tabletek z opakowania kalendarza kolejno w kierunku strzałki nadrukowanej na folii, aż wszystkie tabletki zostaną pobrane. Po pobraniu wszystkich 21 tabletek w żółto-pomarańczowym kolorze z opakowania kalendarza, pozostałe białe tabletki należy zażyć w ciągu najbliższych 7 dni. W ciągu ostatnich 7 dni cyklu leczenia (28 dni) powinno wystąpić krwawienie miesiączkowe (krwawienie w wyniku przerwania leczenia). Krwawienie miesiączkowe zwykle rozpoczyna się 2-3 dni po 21 dniu cyklu leczenia Chloe ®. Kolejne opakowanie należy rozpocząć następnego dnia po całkowitym zakończeniu przyjmowania tabletek z poprzedniego opakowania, niezależnie od tego, czy krwawienie trwa, czy nie.

Przy zmianie z połączonych leków antykoncepcyjnych (doustne środki antykoncepcyjne (OCC), pierścień dopochwowy lub plaster antykoncepcyjny). Chloe ® należy przyjmować następnego dnia po przyjęciu ostatniej aktywnej tabletki poprzedniego preparatu, ale w żadnym wypadku nie później niż następnego dnia po zwykłej 7-dniowej przerwie w przyjmowaniu (dla produktów zawierających 21 tabletek). Dalej, jak opisano powyżej. Jeśli pacjent przyjmował poprzedni środek antykoncepcyjny codziennie przez 28 dni, stosowanie Chloe ® należy rozpocząć po przyjęciu ostatniej nieaktywnej tabletki. Chloe ® należy przyjmować w dniu usunięcia krążka dopochwowego lub plastra antykoncepcyjnego, ale nie później niż w dniu, w którym ma zostać wstawiony nowy plaster lub wklejony nowy plaster.

Podczas zmiany z środków antykoncepcyjnych zawierających tylko gestageny („mini-pili”, formy do wstrzykiwań, implanty, antykoncepcję wewnątrzmaciczną uwalniającą progestagen). Podczas przełączania z „mini-pić” stosowanie Chloe ® można rozpocząć bez przerwy.

Podczas stosowania wstrzykiwanych form środków antykoncepcyjnych preparat Chloe ® rozpoczyna się od dnia, w którym należy podać następny zastrzyk.

Podczas przemieszczania się z implantu - w dniu jego usunięcia. We wszystkich przypadkach musisz stosować dodatkową metodę antykoncepcji przez pierwsze 7 dni przyjmowania leku.

Po aborcji w pierwszym trymestrze ciąży kobieta może natychmiast rozpocząć przyjmowanie leku. W tym przypadku kobieta nie potrzebuje dodatkowych metod antykoncepcji.

Po porodzie, przy braku karmienia piersią lub aborcji w drugim trymestrze ciąży, lek należy rozpocząć w dniach 21-28. Jeśli odbiór rozpoczął się później, musisz użyć dodatkowej metody antykoncepcji przez pierwsze 7 dni przyjmowania leku.

Jeśli kobieta żyła seksualnie między porodem lub poronieniem a rozpoczęciem podawania leku Chloe ®, należy najpierw wykluczyć ciążę lub czekać na pierwszą miesiączkę.

Przyjmowanie pominiętych tabletek
Kobieta powinna przyjąć pominiętą pigułkę tak szybko, jak to możliwe, następna pigułka jest przyjmowana o zwykłej porze. W przypadku opóźnienia krótszego niż 12 godzin niezawodność antykoncepcji nie jest zmniejszona. Jeśli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek przekracza 12 godzin, można zmniejszyć niezawodność antykoncepcji. Im więcej tabletek zostanie pominiętych i im bliżej przejścia do 7-dniowej przerwy w przyjmowaniu tabletek, tym większe prawdopodobieństwo ciąży. W takim przypadku możesz wykonać następujące dwie podstawowe zasady:


  • Leku nie należy nigdy przerywać na dłużej niż 7 dni.
  • Osiągnięcie odpowiedniej supresji regulacji podwzgórze-przysadka-jajnik wymaga 7 dni ciągłego podawania leku.


W związku z tym można podać następujące zalecenia, jeśli opóźnienie w przyjmowaniu tabletek przekroczyło 12 godzin (odstęp od momentu przyjęcia ostatniej tabletki wynosi ponad 36 godzin):

Pierwszy tydzień przyjmowania leku
Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę, gdy tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie). Następna pigułka jest przyjmowana o zwykłej porze. Ponadto należy stosować metodę antykoncepcji barierowej przez następne 7 dni. Jeśli stosunek płciowy odbył się w ciągu tygodnia przed pominięciem tabletki, należy wziąć pod uwagę prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.

Drugi tydzień przyjmowania leku
Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę, gdy tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie). Następna pigułka jest przyjmowana o zwykłej porze.

Pod warunkiem, że kobieta prawidłowo zażyła pigułki w ciągu 7 dni poprzedzających pierwszą pominiętą pigułkę, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych środków antykoncepcyjnych. W przeciwnym razie, oprócz pomijania dwóch lub więcej tabletek, musisz dodatkowo stosować bariery antykoncepcyjne (na przykład prezerwatywę) przez 7 dni.

Trzeci tydzień przyjmowania leku
Ryzyko zajścia w ciążę wzrasta ze względu na nadchodzącą przerwę w przyjmowaniu tabletek, jednak jeśli w ciągu 7 dni poprzedzających pierwszą pominiętą pigułkę wszystkie tabletki zostały prawidłowo przyjęte, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych.

1. Kobieta powinna przyjąć ostatnią pominiętą pigułkę tak szybko, jak to możliwe, jak tylko sobie przypomni (nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek w tym samym czasie). Następujące tabletki są przyjmowane o zwykłej porze, aż skończy się tabletka z obecnego opakowania. Następujące opakowanie powinno rozpocząć się natychmiast. Krwawienie „Anulowanie” jest mało prawdopodobne, dopóki nie zabraknie tabletek z drugiego opakowania, ale podczas przyjmowania pigułek może pojawić się „plamienie” i „krwawienie”.
2. Kobieta może również przestać brać pigułki z obecnego zestawu. Następnie powinna zrobić sobie przerwę na 7 dni, w tym na dzień, w którym tęskni za pigułką, a następnie zacząć brać tabletki z nowego opakowania.

Jeśli kobieta traci pigułkę, a następnie podczas przerwy w odbiorze nie ma krwawienia z „odstawienia”, należy wykluczyć ciążę.

Zalecenia dotyczące zaburzeń żołądkowo-jelitowych
Jeśli kobieta miała wymioty w ciągu 3 do 4 godzin po zażyciu leku, wchłanianie substancji czynnych może być niepełne. W takim przypadku należy skupić się na zaleceniach przy pominięciu pigułki.

Zmień dzień krwawienia miesiączkowego
Aby opóźnić wystąpienie krwawienia miesiączkowego, kobieta powinna kontynuować przyjmowanie tabletek z nowego opakowania natychmiast po przyjęciu wszystkich tabletek z poprzedniego opakowania, bez przerywania odbioru. Tabletki z tego nowego pakietu można pobierać tak długo, jak chce kobieta (dopóki pakiet nie zostanie ukończony). Na tle przyjmowania leku z drugiego opakowania kobiety mogą doświadczyć „plamienia” wydzielania lub „przebicia” krwawienia z macicy. Wznowienie przyjmowania leku Chloe ® z nowego opakowania powinno nastąpić po zwykłej 7-dniowej przerwie.

Aby odłożyć dzień krwawienia miesiączkowego na inny dzień tygodnia, kobieta powinna skrócić następną przerwę w przyjmowaniu tabletek przez tyle dni, ile chce. Im krótszy odstęp, tym większe ryzyko, że nie będzie ona miała „krwawienia z odstawienia”, aw przyszłości pojawi się „plamienie” plamienia i „krwawienia” podczas przyjmowania drugiego opakowania (tak jak wtedy, gdy chciałaby opóźnić początek krwawienia miesiączkowego).

W leczeniu stanów hiperandrogennych czas trwania leczenia zależy od ciężkości choroby. Po ustąpieniu objawów zaleca się przyjmowanie leku przez co najmniej kolejne 3-4 miesiące. W przypadku nawrotu w ciągu kilku tygodni lub miesięcy po zakończeniu kursu, można powtórzyć leczenie za pomocą Chloe ®. W przypadku wznowienia leczenia (po czterotygodniowej przerwie i więcej) należy wziąć pod uwagę zwiększone ryzyko ŻChZZ (patrz także sekcja „Instrukcje specjalne” i „Ostrożnie”).

Dzieci i nastolatki
Chloe ® jest wskazany dopiero po wystąpieniu pierwszej miesiączki.

Pacjenci po menopauzie
Nie dotyczy. Chloe ® nie jest wskazany po menopauzie.

Pacjenci z zaburzeniami czynności wątroby
Chloe ® jest przeciwwskazany u kobiet z ciężką chorobą wątroby, dopóki czynność wątroby nie wróci do normy (patrz także punkt „Przeciwwskazania”).

Pacjenci z zaburzeniami czynności nerek
Chloe ® nie był specjalnie badany u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Dostępne dane nie oznaczają zmiany w leczeniu u takich pacjentów.

Efekty uboczne

Wymienione poniżej działania niepożądane są przedstawione zgodnie z następującymi stopniowaniami częstości ich występowania: bardzo często (≥ 1/10); często (≥ 1/100 do ®):

- Żylne zaburzenia zakrzepowo-zatorowe.
- Zaburzenia zakrzepowo-zatorowe tętnic.
- Udar
- Zwiększone ciśnienie krwi.
- Hipertriglicerydemia.
- Upośledzona tolerancja glukozy lub wpływ na obwodową oporność na insulinę.
- Guzy wątroby (łagodne i złośliwe).
- Zaburzenia czynności wątroby.
- Chloasma
- U kobiet z dziedzicznym obrzękiem naczynioruchowym egzogenne estrogeny mogą powodować lub nasilać objawy obrzęku naczynioruchowego.
- Początek lub pogorszenie warunków, w których związek ze stosowaniem COC (który obejmuje Chloe ®) nie jest bezsporny: żółtaczka i / lub świąd związany z cholestazą; tworzenie kamieni żółciowych; porfiria; toczeń rumieniowaty układowy; zespół hemolityczno-mocznicowy; Pląsawica Sydenhama; opryszczka podczas poprzedniej ciąży; utrata słuchu związana z otosklerozą; Choroba Crohna; wrzodziejące zapalenie jelita grubego; rak szyjki macicy.
- Niewyraźne widzenie
- Zawroty głowy.
- Zapalenie trzustki.
- Zapalenie pęcherzyka żółciowego.
- Częstość diagnozowania raka piersi u kobiet stosujących COC (w tym Chloe ®) jest bardzo nieznacznie zwiększona. Rak piersi rzadko obserwuje się u kobiet poniżej 40 lat, częstość występowania jest znikoma w stosunku do ogólnego ryzyka zachorowania na raka piersi. Związek przyczynowy raka piersi z zastosowaniem COC nie jest zainstalowany. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz „Przeciwwskazania” i „Instrukcje specjalne”.

Przedawkowanie

Interakcja z innymi lekami

Przy jednoczesnym stosowaniu Chloe ® z induktorami mikrosomalnych enzymów wątrobowych (hydantoiny, liczniki, liczniki, liczniki, liczniki, prymidony, startery), etyleno estradiol i ewentualnie z okskarbazepiną, topiramatem, felbamatem i gryzeofulwiną, zwiększa się klirens etylenoestradiolu. niezawodność antykoncepcyjna.

Przy jednoczesnym stosowaniu ampicyliny, ryfampicyny i tetracyklin, skuteczność antykoncepcyjna Chloe ® jest zmniejszona.

Specjalne instrukcje

Przed rozpoczęciem stosowania leku Chloe ® konieczne jest przeprowadzenie ogólnego badania lekarskiego (w tym gruczołów sutkowych i badania cytologicznego nabłonka szyjki macicy), aby wykluczyć ciążę, zaburzenia układu krzepnięcia krwi. Przy długotrwałym stosowaniu leku badania profilaktyczne powinny być przeprowadzane co 6 miesięcy.

Jeśli istnieją czynniki ryzyka, potencjalne ryzyko i spodziewane korzyści z terapii powinny być starannie ocenione i omówione z kobietą, zanim zdecyduje się rozpocząć przyjmowanie leku.

Gdy ważenie, amplifikacja lub przy pierwszej manifestacji któregokolwiek z tych warunków lub czynników ryzyka może wymagać zniesienia leku.

Stosowanie leku Chloe ® zwiększa ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (VTE) w porównaniu z ryzykiem kobiet, które nie przyjmują leku. Dodatkowe ryzyko VTE jest najwyższe w pierwszym roku Chloe ® lub w przypadku wznowienia używania po przerwie trwającej 4 tygodnie lub dłużej. Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa w 1-2% przypadków może być śmiertelna. Przybliżona częstotliwość ŻChZZ podczas przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych z małą dawką estrogenu (mniej niż 50 mikrogramów etynyloestradiolu) wynosi do 4 na 10 000 kobiet rocznie w porównaniu z 0,5–1 na 10 000 kobiet nie przyjmujących złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych. Jednocześnie częstość ŻChZZ podczas przyjmowania COC jest mniejsza niż częstość ŻChZZ związanej z ciążą (6 na 10 000 kobiet w ciąży rocznie).

Badania epidemiologiczne wykazały, że częstość występowania ŻChZZ jest 1,5 do 2 razy większa u kobiet przyjmujących Chloe ® w porównaniu z COC zawierających lewonorgestrel i jest podobna do COC zawierającej desogestrel / gestoden / drospirenon.

Pacjenci z zespołem policystycznych jajników mają zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Badania epidemiologiczne wykazały również związek ze stosowaniem hormonalnych środków antykoncepcyjnych ze zwiększonym ryzykiem rozwoju tętniczej choroby zakrzepowo-zatorowej (zawał mięśnia sercowego, przemijające ataki niedokrwienne).

Zakrzepica innych naczyń, a mianowicie żył i tętnic wątroby, krezki, nerek, mózgu lub siatkówki, była bardzo rzadko opisywana u osób przyjmujących hormonalne środki antykoncepcyjne.

Pacjent powinien zostać ostrzeżony, że jeśli wystąpią objawy zakrzepicy żylnej lub tętniczej, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Objawy te obejmują jednostronny ból kończyny dolnej i / lub obrzęk; nagły silny ból w klatce piersiowej promieniujący do lewej ręki lub bez napromieniowania; nagła duszność; nagły kaszel wszelkie niezwykłe, ciężkie, długotrwałe bóle głowy; zwiększona częstotliwość i nasilenie migreny; nagła częściowa lub całkowita utrata wzroku; podwójne widzenie; nieartykułowana mowa lub afazja; zawroty głowy; zapaść z / lub bez częściowego zajęcia; słabość lub znaczna utrata wrażliwości, pojawiająca się nagle po jednej stronie lub w jednej części ciała; zaburzenia ruchowe; „Ostry” brzuch.

Ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej wzrasta:

- wraz z wiekiem;
- podczas palenia (przy intensywnym paleniu i wraz z wiekiem wzrasta ryzyko, zwłaszcza u kobiet powyżej 35. roku życia. Kobietom powyżej 35 roku życia należy zdecydowanie zalecić zaprzestanie palenia, jeśli chcą przyjmować lek Chloe ®);
- z historią rodzinną (tj. z historią przypadków żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej w stosunkowo młodym wieku wśród rodziców lub bliskich krewnych). Jeśli podejrzewa się predyspozycję dziedziczną, kobieta powinna skonsultować się ze specjalistą przed podjęciem decyzji o antykoncepcji hormonalnej;
- podczas długotrwałego unieruchomienia, operacji kończyn dolnych, operacji neurochirurgicznych lub rozległych urazów. W takich sytuacjach konieczne jest przerwanie stosowania (w przypadku planowanej operacji nie mniej niż 4 tygodnie) i nie wznawianie jej do dwóch tygodni po pełnym przywróceniu aktywności ruchowej. Jeśli stosowanie Chloe ® nie zostało wcześniej przerwane, należy rozważyć kwestię leczenia przeciwzakrzepowego;
- z otyłością (wskaźnik masy ciała powyżej 30 kg / m).

Ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych tętnic lub zaburzeń krążenia mózgowego wzrasta:

- wraz z wiekiem;
- podczas palenia (przy intensywnym paleniu i wraz z wiekiem wzrasta ryzyko, zwłaszcza u kobiet powyżej 35. roku życia. Kobietom powyżej 35 roku życia należy zdecydowanie zalecić zaprzestanie palenia, jeśli chcą przyjmować lek Chloe ®);
- z dyslipoproteinemią;
- z nadciśnieniem;
- z migreną;
- z chorobą zastawkową serca;
- z migotaniem przedsionków;
- z historią rodzinną (tj. z historią przypadków zakrzepicy tętniczej w stosunkowo młodym wieku z rodzicami lub bliskimi krewnymi). Jeśli podejrzewa się predyspozycję dziedziczną, kobieta powinna skonsultować się ze specjalistą przed podjęciem decyzji o antykoncepcji hormonalnej.

Zaburzenia krążenia obwodowego mogą również występować w cukrzycy, toczniu rumieniowatym układowym, zespole hemolityczno-mocznicowym, przewlekłej zapalnej chorobie jelit (mianowicie chorobie Crohna lub wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego) i anemii sierpowatej.

Należy wziąć pod uwagę zwiększone ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej w okresie poporodowym.

Zwiększenie częstości lub nasilenia ataków migreny podczas stosowania leku Chloe ® (który może być prekursorem krążenia mózgowego) jest podstawą natychmiastowego odstawienia leku.

Jeśli chodzi o potencjalną rolę żylaków i powierzchownego zakrzepowego zapalenia żył w rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, nie ma zgody.

czynniki biochemiczne, które mogą wskazywać odziedziczony lub nabyty skłonność do zakrzepicy żylnej lub tętniczej obejmują odporność na aktywowane białko C (APC), hiperhomocysteinemii, niedobór antytrombiny III, białka C, niedobór deficytu białka S, przeciwciała antyfosfolipidowe (przeciwciała antykardiolipinowych toczeń przeciwzakrzepowe).

Przy ocenie stosunku ryzyka do korzyści lekarz powinien rozważyć, czy odpowiednie leczenie podstawowej patologii może zmniejszyć ryzyko zakrzepicy. Kobiety przyjmujące lek Chloe ® powinny wyjaśnić potrzebę terminowego informowania lekarza o przypadku rozwoju możliwych objawów zakrzepicy. W przypadku zakrzepicy lub podejrzenia jej wystąpienia leczenie Chloe ® należy przerwać. Biorąc pod uwagę teratogenność koagulantów (kumaryn), powinieneś zacząć stosować odpowiednie metody antykoncepcji.

Inne stany
U kobiet z hipertriglicerydemią podczas przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych (jeśli występuje taki stan w historii rodziny), ryzyko zapalenia trzustki może wzrosnąć.

Związek między COK a nadciśnieniem tętniczym nie został ustalony. W przypadku utrzymującego się nadciśnienia tętniczego należy odstawić lek Chloe ® i przepisać odpowiednie leczenie przeciwnadciśnieniowe. Antykoncepcja wstępna może być kontynuowana przy normalizacji ciśnienia krwi.

W przypadku nieprawidłowej czynności wątroby może być konieczne czasowe wycofanie Chloe ® do czasu normalizacji parametrów laboratoryjnych. Nawracająca żółtaczka cholestatyczna, która rozwija się po raz pierwszy podczas ciąży lub wcześniejszego przyjmowania hormonów płciowych, wymaga przerwania COC.

Chociaż COC mają wpływ na oporność na insulinę i tolerancję glukozy, zazwyczaj nie ma potrzeby korygowania dawki leków hipoglikemicznych u pacjentów z cukrzycą. Jednak ta kategoria pacjentów musi znajdować się pod ścisłym nadzorem lekarza.

Kobiety z tendencją do ostudy podczas przyjmowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych powinny unikać długotrwałej ekspozycji na słońce i ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe.

Jeśli u kobiet z hirsutyzmem rozwinęły się ostatnio objawy lub znacznie wzrosły, przy przeprowadzaniu diagnostyki różnicowej należy wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak nowotwory wytwarzające androgeny, wrodzoną dysfunkcję kory nadnerczy.

Podczas przyjmowania Chloe ® czasami może wystąpić nieregularne krwawienie (krwawienie „plamiące” lub „przełomowe”), szczególnie w pierwszych miesiącach terapii. Dlatego wszelkie nieregularne krwawienia należy oceniać dopiero po okresie adaptacyjnym trwającym około 3 cykli.

Jeśli nieregularne krwawienia nawracają lub rozwijają się po poprzednich regularnych cyklach, należy rozważyć przyczyny niehormonalne i podjąć odpowiednie środki diagnostyczne w celu wykluczenia nowotworów złośliwych (w tym diagnostycznego łyżeczkowania jamy macicy) lub ciąży.

W niektórych przypadkach krwawienie z „odstawienia” może nie rozwinąć się podczas przerwy w pigułce. W przypadku nieregularnych tabletek lub braku dwóch krwawień miesiączkowych z rzędu, należy wykluczyć ciążę przed kontynuowaniem przyjmowania leku.

Możliwa jest zmiana wyników alergicznych testów skórnych, zmniejszenie stężenia hormonu luteinizującego (LH) i hormonu folikulotropowego (FSH). Ze względu na to, że efekt antykoncepcyjny w pełni objawia się do 7 dnia od rozpoczęcia przyjmowania leku, zaleca się dodatkowe niehormonalne metody antykoncepcji w pierwszym tygodniu.

Zaleca się przepisanie leku po porodzie bez karmienia piersią dopiero po zakończeniu pierwszego normalnego cyklu miesiączkowego.

Leczenie należy przerwać na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

W przypadku biegunki i wymiotów działanie antykoncepcyjne jest zmniejszone (bez odstawienia leku konieczne jest zastosowanie dodatkowych niehormonalnych metod antykoncepcji).

Guzy
Istnieją doniesienia o pewnym wzroście ryzyka raka szyjki macicy przy długotrwałym stosowaniu COC. Połączenie z przyjmowaniem COC nie jest udowodnione. Pozostaje kontrowersyjne pytanie, w jakim stopniu te wyniki są związane z patologią szyjki macicy lub z cechami zachowań seksualnych (rzadsze stosowanie barierowych metod antykoncepcji). Najważniejszym czynnikiem ryzyka raka szyjki macicy jest uporczywe zakażenie HPV. Metaanaliza 54 badań epidemiologicznych wykazała, że ​​ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne jest obecnie nieco wyższe (ryzyko względne 1,24). Zwiększone ryzyko stopniowo zanika w ciągu 10 lat po odstawieniu tych leków. Ze względu na fakt, że rak piersi jest rzadko obserwowany u kobiet poniżej 40 roku życia, wzrost liczby rozpoznań raka piersi u kobiet, które przyjmują obecnie doustne środki antykoncepcyjne lub które niedawno go zażyły, jest nieznaczny w stosunku do ogólnego ryzyka tej choroby. Jego związek z KOC nie jest udowodniony. Obserwowany wzrost ryzyka może również wynikać z wcześniejszego rozpoznania raka piersi u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne. Kobiety, które kiedykolwiek stosowały doustne środki antykoncepcyjne, wykrywają wcześniejsze stadia raka piersi niż kobiety, które nigdy ich nie stosowały.

W rzadkich przypadkach na tle stosowania złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych obserwowano rozwój guzów wątroby, co w niektórych przypadkach prowadziło do zagrażającego życiu krwawienia wewnątrzbrzusznego. Należy wziąć to pod uwagę przy przeprowadzaniu diagnostyki różnicowej w przypadku silnego bólu brzucha, powiększonej wątroby lub objawów krwawienia wewnątrzbrzusznego.

Badania laboratoryjne
Stosowanie złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych może wpływać na wyniki laboratoryjne, w tym biochemiczne wskaźniki czynności wątroby, tarczycy, nadnerczy i nerek, stężenie białek osocza, na przykład globuliny wiążącej kortykosteroidy, a także skład lipidów / lipoprotein we krwi, metabolizm węglowodanów i parametry krzepnięcia krwi. Jednak odchylenia zwykle pozostają w zakresie normalnych wartości laboratoryjnych.

Więcej Artykułów O Rodzajach Trądziku