Zarejestruj się, aby zostawić opinię.
To zajmuje mniej niż 1 minutę.

Izotretynoina w czystej postaci okazała się tańsza niż oparte na niej preparaty zagraniczne, a skuteczność nie jest niższa. Lek został przepisany na zaawansowaną postać trądziku, gdy inne leki były nieskuteczne. Stosowano jednocześnie czopki doodbytnicze i żel. Dermatolog ostrzegł, że kapsułki są najmniej skuteczną metodą leczenia, ponieważ substancja czynna jest słabo wchłaniana w jelicie.
Ulepszenia stały się zauważalne od pierwszych dni. Wszystkie procesy zapalne szybko się zatrzymały, rozpoczęły się aktywne procesy regeneracji. Dostosowano pracę gruczołów łojowych, sebum łatwo usuwano z czasem, nie wbijał się w nie. Zgodnie z wynikami leczenia, powstała stabilna odporność skóry, nowy głęboki trądzik podskórny nie powstał. Nie pozostała ani jedna blizna, guz ani zauważalne zaburzenia pigmentacji.
Jeśli skóra jest podatna na bliznowacenie, Isotretinoin jest niezbędną rzeczą. Dla mnie lek jest zdecydowanie lepszy niż antybiotyki i leki hormonalne, powodując szereg dodatkowych problemów zdrowotnych. Silny dyskomfort podczas używania nie był. Skóra nie przesuszała się i nie była podrażniona, czopki doodbytnicze szybko ustępowały.

Lek pomógł poradzić sobie z ciężkim trądzikiem i zaczęła się rasacea. Jest wytwarzany w postaci pomarańczowego krystalicznego proszku. Spożycie było mniej skuteczne niż zewnętrzne. Mieszanka do nakładania na twarz musiała być przygotowywana niezależnie za każdym razem.
Poprawy stały się zauważalne od pierwszych dni, dostosowywano pracę gruczołów łojowych. Ze względu na znaczne zmniejszenie ich tajemnicy, pory nie były zatkane, nowy trądzik przestał się tworzyć. Skóra stała się mniej czerwona, małe naczynia przylegające do skóry nie pękały i nie rozprzestrzeniały się z naczyniowymi gwiazdkami.
Przede wszystkim podobało mi się, że po zabiegu nie było blizn i zaburzeń pigmentacji. Skład leku jest tak dobrany, aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Kategorycznie niemożliwe jest połączenie izotretynoiny z innymi środkami trądziku ze względu na agresywny skład. Dotyczy to zwłaszcza tych, które zawierają dużo witaminy A. Istnieje ryzyko silnego wysuszenia skóry i nadmiernego łuszczenia się.
Przeciwwskazania do częstego stosowania. Lista skutków ubocznych jest przyzwoita, ale nic mnie nie ujawniło. Wyniki zabiegu kumulowały się, po zakończeniu kursu skóra pozostaje czysta.

Retinoiczne recenzje maści

Co to jest ten lek i do czego służy: Głównym działaniem maści Retinoic jest regeneracja tkanki skórnej, środek jest w stanie normalizować stan skóry, działa przeciwzapalnie, jest biologicznie aktywną formą witaminy A. Dzięki zastosowaniu maści, gruczoł łojowy zostaje złagodzony, gruczoł łojowy zostaje uwolniony..

Składnik aktywny: izotretynoina

Lek został dodany: 2010-09-19.
Aktualizacja instrukcji: 2017-09-14

Analogi i substytuty

☠ Uwaga! Sztuczne leki - jak hoduje się Rosjan lub na co nie możesz wydawać pieniędzy!

Krótka instrukcja użytkowania, przeciwwskazania, skład

Wskazania do użycia (z czego pomaga? Co jest potrzebne?):
Maść retinowa jest skuteczna w leczeniu chorób dermatologicznych: trądziku różowatego, różnego rodzaju zapalenia skóry, trądziku, ciężkich postaci trądziku guzkowatego, wysypki z procesem łojotokowym.
Ostatnio narzędzie jest aktywnie wykorzystywane przez kosmetologów podczas terapii przeciwstarzeniowej, ponieważ promuje odbudowę i odnowę komórek.

Przeciwwskazania:
Reakcje alergiczne na leki zawierające izotretynoinę.
Maści Retinoic nie można stosować u dzieci poniżej 12 lat.
Maści nie zaleca się kobietom planującym ciążę, a także podczas ciąży i karmienia piersią. Maści nie można stosować w obecności podwyższonych poziomów lipidów w osoczu, jak również w chorobach wątroby i nerek w przypadku wyznaczenia jej podawania doustnego.
Jedną z przeciwwskazań do stosowania maści jest obecność chorób odbytnicy (jeśli maść jest przepisana do stosowania doodbytniczego).

Sposób stosowania (dawkowanie)
Maść nakłada się na dotkniętą skórę cienką warstwą nie więcej niż dwa razy dziennie. Maksymalny czas trwania leczenia nie powinien przekraczać 1,5 miesiąca.
Maksymalna dawka do podawania doustnego wynosi 1 mg na kilogram masy ciała, czas trwania leczenia wynosi nie więcej niż 4 miesiące.

Efekty uboczne
Stosowanie maści Retinoic może powodować reakcje dermatologiczne i alergiczne, w tym: swędzenie, pieczenie, łuszczenie się i suchość na uszkodzonych obszarach skóry, pogorszenie płytki paznokciowej, a także występowanie bólu głowy, niedokrwistości, utraty wzroku, słuchu, nudności.

Formularz wydania
rura aluminiowa z jednolitym żółtawym odcieniem wewnątrz.

Ations Zalecenia / informacje zwrotne od lekarzy: mamy dużą sekcję konsultacji na naszej stronie internetowej, gdzie maść Retinoic jest omawiana 427 razy przez pacjentów i lekarzy - patrz porady lekarzy

Recenzje maści Retinoic (Isotretinoin)

5 - 1

4 - 0

3 - 0

2 - 0

1 - 0

Retinoiczna maść daje skuteczny efekt w walce z trądzikiem i trądzikiem. Jest bardzo łatwy w użyciu, w instrukcjach wszystko napisane jest w prostym i zrozumiałym języku. Ale mogę powiedzieć, że ten lek bardzo dobrze pomaga w zwalczaniu zmarszczek. Naturalnie, jeśli skóra już działa, a wszystkie zmarszczki są zmarszczki, osiągnięcie pozytywnego wyniku nie będzie łatwe. Wskazane jest wcześniejsze upewnienie się, że skóra nie starzeje się. Pod tym względem maść retinowa daje doskonały wynik.

Dowiedziałem się o właściwościach tej maści w Internecie i od razu chciałem ją wypróbować. Bardzo zmotywowani przez opinie dziewcząt, które nie tylko pozbyły się trądziku i trądziku, ale także powiedziały, że maść retinowa pomaga również zmarszczkom.

Kupiłem go w najbliższej aptece, cena wynosi około 350 rubli za 10 gramową rurkę. Nie mogę powiedzieć, że jest tani, istnieją podobne maści przy korzystniejszym stosunku ceny do wolumenu.

Stosowanie maści jest proste - trzeba smarować skórę 2 razy dziennie. Ktoś doradza punkt, inni mówią o całej twarzy (jeśli celem jest pozbycie się zmarszczek). Zastosowałem miejscowo do stanów zapalnych (nie ma ich wiele) i całkowicie wysmarowałem je na czole. Dzięki temu stosowanie maści wystarczyło na nieco mniej niż miesiąc.

W pierwszych dniach wynik był zerowy, postęp rozpoczął się około tygodnia po codziennym użyciu. Pory na nosie stały się czystsze, stan zapalny powoli, ale pewnie zaczął znikać. Pod koniec miesiąca dostałem czystą skórę, ale wciąż nie byłam idealna. Dlatego kupiłem drugą tubkę maści i kontynuowałem kurs. Kolejny miesiąc naprawdę nie przyniósł rezultatów - wszystko pozostało na tym samym poziomie.

Jeśli chodzi o zmarszczki, pozostały na miejscu. Maść nie miała na nich żadnego wpływu.

Isotretinoin - cena, instrukcja użytkowania, opinie dermatologów

Zawartość strony:

Izotretynoina na trądzik jest uważana za skuteczny i uniwersalny środek w zwalczaniu tego problemu. Nadaje się do małych i rzadkich wysypek oraz w cięższych przypadkach. Lek ten nie tylko eliminuje trądzik, ale także wpływa na wszystkie czynniki jego występowania (aktywność szkodliwych mikroorganizmów, zwiększone wydzielanie gruczołów łojowych, zapalenie).

Działanie farmakologiczne

Działanie leku opiera się na jego aktywnych składnikach. Dzięki swojemu antybiotykowi Erytromycyna - wszystko jest jasne, jak to działa. Czytaj więcej: Żel izotreksynowy - cena, opinie dermatologów, instrukcje użytkowania.

Ale retinoid Isotretinoin ma działanie przeciwtrądzikowe dzięki następującym mechanizmom -

  • Zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych - nadmiar wydzielin tłuszczowych gruczołów łojowych gromadzi się w świetle mieszków włosowych i przyczynia się do ich zablokowania przez tłuste korki. Jest to jeden z dwóch głównych czynników powstawania trądziku. Izotretynoina zmniejsza ilość tłuszczu wydzielanego przez gruczoły łojowe.
  • Normalizuje keratynizację nabłonka mieszka włosowego - zakłócenie procesów rogowacenia nabłonka prowadzi do tego, że w świetle mieszków włosowych gromadzi się duża liczba komórek nabłonka płaskiego. Wraz z nadmiarem wydzielania tłuszczu - są również zatkane trądzikiem. Izotretynoina normalizuje proces rogowacenia nabłonka, zmniejszając liczbę łuszczonych komórek nabłonkowych.
  • Ma właściwości komedolityczne - przyczynia się również do rozpuszczania substancji tłuszczowej, z której składa się trądzik. Co prowadzi nie tylko do zapobiegania powstawaniu trądziku, ale także do oczyszczania porów.
  • Efekt peelingu sprzyja złuszczeniu powierzchni rogowej warstwy naskórka, która składa się z martwych komórek naskórka. Zmniejszenie grubości tej warstwy przyczynia się do otwierania porów i łatwiejszego wydzielania z nich gruczołów łojowych i złuszczonych komórek nabłonkowych, co zapobiega powstawaniu trądziku.

Zasada działania

Skuteczność tego leku ze względu na jego pozytywny wpływ na powłokę.

Istnieje również długotrwałe zachowanie wyniku po terapii i brak nawrotów w przyszłości.

Lek Izotretynoina może mieć następujące działanie na skórę:

  • drażni zrogowaciałe obszary naskórka, złuszczając martwe komórki;
  • zakłóca zatykanie porów wydzielinami tłuszczowymi;
  • wnika głęboko w skórę właściwą, rozpuszcza zatyczki łojowe;
  • walczy z trądzikiem;
  • tłumi ogniska zapalne;
  • radzi sobie z łojotokiem;
  • zapobiega powstawaniu nowego trądziku;
  • zmniejsza poziom wydzielania tłuszczu podskórnego, przywracając normalne funkcjonowanie gruczołów;
  • regeneruje uszkodzone obszary;
  • nasyca organizm witaminą A;
  • przyczynia się do poprawy sił odpornościowych skóry, co pozwala oprzeć się czynnikom wywołującym trądzik.

Możesz osiągnąć ten wynik po ukończeniu pełnego kursu. Jednocześnie na samym początku istnieje prawdopodobieństwo reakcji przeciwnych, wyrażonych przez wzrost liczby zmian.

Jest to zjawisko tymczasowe, nie martw się i odmów leczenia. Formy uwalniania Istnieje kilka rodzajów tego leku.

Znajduje się w postaci tabletek do użytku wewnętrznego, czopków doodbytniczych, maści do obróbki zewnętrznej. W zależności od pojawiającego się problemu wybierana jest pożądana izotretynoina, instrukcje użycia dla każdej formy mają swoje własne cechy.

Rozważ cechy tych zabiegów bardziej szczegółowo.

Podawanie doustne Izotretynoina w tabletkach jest przepisywana w ciężkiej postaci choroby, gdy występuje duży trądzik podskórny i liczne wykwity krostkowe.

Aplikacja

Kapsułki są używane zgodnie z określonym schematem. Początkowe spożycie wynosi pół grama dziennie.

Jeśli lek jest wchłaniany, a działania niepożądane nie występują, po chwili lekarz zwiększa dawkę do maksimum.

Oblicza się go jako jeden miligram na kilogram masy ciała; kurs jest zakończony przy minimalnym stężeniu jednej setnej miligrama na kilogram wagi; Istnieją dwa sposoby przyjmowania leku - raz lub w małych ilościach w ciągu dnia. Zrób to z posiłkami.

Pełne leczenie w ten sposób trwa cztery miesiące i jest monitorowane przez specjalistę. Jeśli problem nie został całkowicie rozwiązany, terapię powtarza się po ośmiu dniach.

Podczas przyjmowania izotretynoiny konieczne jest regularne badanie wątroby. Zaleca się również unikanie ekspozycji na słońce, odwiedzanie solarium i innych zabiegów za pomocą promieniowania UV.

Efekty uboczne

  • suszenie błon śluzowych
  • nadmierne pocenie się
  • kruchość płytki paznokcia
  • zapalenie skóry
  • nietolerancja światła słonecznego
  • zapalenie spojówek
  • regularny ból głowy
  • stan depresji
  • depresja

Świece doodbytnicze

Lek w tej postaci jest przepisywany na rozległe przewlekłe wysypki, a także, jeśli trądzikowi towarzyszą łojotok i inne powikłania.

Zastosowanie: w zależności od powagi problemu lekarz wybiera świece o żądanym stężeniu. Może to być pół miligrama lub cały miligram na kilogram masy ciała; używaj jednej świecy dziennie przed pójściem spać.

Po jego wprowadzeniu musisz położyć się na piętnaście minut po swojej stronie, aby całkowicie się wchłonąć. Kurs trwa od dwóch do trzech miesięcy z przerwą na cztery tygodnie. Działania niepożądane: obrzęk, przejściowe zaostrzenie wysypki, zaczerwienienie skóry.

Maść Izotretynoinę stosuje się jako środek do pielęgnacji zewnętrznej, jeśli występuje problem ze skórą, któremu towarzyszy nadmierna aktywność gruczołów łojowych.

Zastosowanie: leczone obszary są traktowane cienką warstwą; Stosuj na oczyszczoną skórę dwa razy dziennie.

Leczenie wynosi od jednego do półtora miesiąca, aż trądzik, stan zapalny i czarne kropki całkowicie znikną. Efekty uboczne: łuszczenie się skóry, suchość, swędzenie, zaczerwienienie, zwiększenie liczby trądziku na krótki czas, podrażnienie, plamy na skórze.

Nieprzestrzeganie schematu lub przedawkowanie jakiejkolwiek postaci leku prowadzi do nadmiaru witaminy A w organizmie. Należy również zauważyć, że u niektórych pacjentów odrzuca się stosowanie soczewek kontaktowych.

Przeciwwskazania Przed rozpoczęciem leczenia konieczne jest szczegółowe zbadanie wszystkich cech posiadanych przez izotretynoinę, instrukcje użycia w tym przypadku są głównym źródłem informacji.

Szczególną uwagę należy zwrócić na przeciwwskazania, w przeciwnym razie możesz zaszkodzić zdrowiu.

Ograniczenia w używaniu to:

  1. obecność w ciele wysokich dawek witaminy A;
  2. alergia na niektóre składniki leku;
  3. ciężkie patologie nerek i wątroby;
  4. wyraźny wzrost stężenia lipidów we krwi iw konsekwencji naruszenia procesów metabolicznych;
  5. cukrzyca;
  6. nadwaga;
  7. uzależnienie od alkoholu i narkotyków;
  8. okres ciąży i karmienia piersią.

Leku tego nie należy łączyć z antybiotykami związanymi z tetracyklinami, a także z produktami medycznymi i kosmetycznymi, które obejmują witaminę A.

Analogi

Ponieważ nie wszyscy są odpowiednimi lekami izotretynoiną, analogi tego narzędzia mogą je zastąpić. Nie są gorszej jakości, a niektóre mają bardziej atrakcyjną cenę. Wyobraź sobie niektóre z najbardziej skutecznych leków na trądzik.

Retasol jest lekiem przeciwzapalnym w postaci roztworu mającego na celu pozbycie się trądziku i przywrócenie metabolizmu skóry.

  • eliminuje przyczynę wysypek trądzikowych, zmagając się z ich konsekwencjami;
  • wydzielanie sebum jest łatwiejsze i mniejsze;
  • przeciwstawia się rozwojowi łojotoku;
  • skład skóry staje się zrównoważony;
  • ogniska zapalne znikają, następuje wzmocniona regeneracja uszkodzonych struktur naskórka;
  • może być stosowany do zapobiegania trądzikowi w przypadku zwiększonej zawartości tłuszczu w skórze.

Erase - grupa retinoidów, stosowana do pozbycia się trądziku. Dostępne w postaci kapsułek, czopków, maści.

  • zmniejsza produkcję tłuszczu podskórnego;
  • sprzeciwia się powstawaniu stanów zapalnych w miejscach gruczołów łojowych;
  • ma właściwości przeciw seborom;
  • regeneruje uszkodzone obszary naskórka;
  • wzmacnia właściwości immunologiczne powłok, czyniąc je odpornymi na uszkodzenia zakaźne.

Retinoic maść jest lekiem do stosowania miejscowego zalecanym dla osób ze skórą problemową. Uważany jest za sprawdzony i skuteczny lek przeciw trądzikowi i stanom zapalnym.

  1. Leczy nawet ciężkie formy trądziku;
  2. przywraca naskórek na poziomie komórkowym, zwłaszcza w miejscach gruczołów łojowych;
  3. zwalcza problemy zapalne;
  4. pomaga wzmocnić własną odporność skóry;
  5. stosowane miejscowo do obszarów problemowych.

Właściciele problematycznej skóry dość często stosują izotretynoinę w leczeniu trądziku. Poniższe recenzje potwierdzają jej skuteczność.

Problemy ze stanem skóry zaczęły się wraz z ich dojrzewaniem. Nie podejmowałem żadnych działań i stopniowo trądzik stawał się coraz poważniejszy.

Próbowałem różnego rodzaju środków czyszczących, ale nie osiągałem widocznego rezultatu. Dermatolog powiedział, że w moim przypadku leki nie wystarczają, przepisałem izotretynoinę.

Początkowo bała się przyjmować lek, ponieważ instrukcje wskazywały na wiele skutków ubocznych, ale po kursie nie żałowała. Trądzik zniknął całkowicie po miesiącu, podobnie jak blask. Nigdy więcej zmartwień.

Zawsze należy stosować izotretynoinę jako maść. Ponieważ trądzik jest zjawiskiem przejściowym, łatwo jest nim posługiwać się tym narzędziem.

Aplikuję rano i wieczorem, w ciągu tygodnia nic nie pozostaje z trądziku. Czasami występuje silna suchość i peeling, w tym przypadku oszczędza odżywczy krem.

Lek polecił mi przyjaciel o podobnych problemach (silny trądzik na policzkach i podbródku). Za zgodą lekarza postanowił kupić izotretynoinę, recenzje w Internecie i dermatolog potwierdził jego skuteczność.

W pierwszym miesiącu nie zauważyłem żadnego rezultatu, a potem moja twarz została spryskana jeszcze większymi ilościami. Starałem się nie wpadać w panikę, ponieważ zjawisko to uważane jest za normalne (wskazane w instrukcji).

Trądzik zniknął dopiero dwa miesiące później, skóra została oczyszczona z nadmiaru tłuszczu.
Izotretynoina okazała się skutecznym lekiem w walce z trądzikiem.

Różne formy zwolnienia pozwalają wybrać najbardziej odpowiednią metodę leczenia w każdym przypadku.

Jednak to narzędzie nie jest bezpieczne i ma wiele ograniczeń w odbiorze.

Dlatego, aby nie stawić czoła negatywnym skutkom terapii, konieczny jest specjalistyczny nadzór.

Opinia ekspertów

Opinie kosmetologów potwierdzają skuteczność izotretynoiny z trądziku.

Jest to sprawdzony środek, który może naprawdę pomóc w ciężkich wysypkach.

Ale eksperci twierdzą, że konieczne jest znalezienie przyczyny trądziku i jej zneutralizowanie, a izotretynoina pomoże usunąć nie tylko jej objawy, ale także konsekwencje w postaci małych blizn i skaz.

Główna część odpowiedzialności za wynik spada na ramiona pacjentów, ponieważ stosują oni maść w domu i muszą to robić prawidłowo.

Bardzo ważny jest stopniowy wzrost działania leku, a także jego stopniowe anulowanie.

Pomaga to uniknąć stresujących momentów dla skóry i zmniejszyć nasilenie zdarzeń niepożądanych.

Ile przejść wysypki zależy od indywidualnych cech skóry, ale konieczne jest oszacowanie wyniku nie wcześniej niż w miesiącu.

Specjaliści preferują izotretynoinę, co udowodniono na przestrzeni lat.

Ponadto jest to lek terapeutyczny, który nie zagłusza objawów, lecz leczy skórę.

Przegląd Dermatologa

Oryginalna instrukcja do leku mówi, że głównym wskazaniem do stosowania będzie leczenie trądziku.

Przypomnijmy, że trądzik to nic innego jak zatyczki tłuszczowe w porach skóry (znajdujące się w ujściach mieszków włosowych), składające się z wydzielania tłuszczu gruczołów łojowych i złuszczonych komórek nabłonkowych mieszka włosowego.

Część preparatu Izotretynoina 0,05% doskonale zmniejsza wydzielanie tłuszczu przez gruczoły łojowe, a także normalizuje procesy rogowacenia nabłonka mieszków włosowych, co doprowadzi do gwałtownego zmniejszenia liczby złuszczonych komórek nabłonkowych w świetle pęcherzyka.

Wszystko to naprawdę zapobiegnie powstawaniu zatorów tłuszczowych (trądzik).

Ale! Preparat zawiera również antybiotyk erytromycynę w skutecznym stężeniu terapeutycznym 2,0%, który jest niezbędny do tłumienia patogennej mikroflory, dzięki czemu trądzik przekształca się w trądzik (w postaci grudek lub ropnych krost).

Kremy i żele z tym antybiotykiem są aktywnie przepisywane przez dermatologów tylko w leczeniu trądziku, który już wystąpił.

Wnioski. Ten lek będzie bardzo skuteczny w połączonej postaci trądziku, tj. kiedy masz trądzik i trądzik w tym samym czasie.

Ale nie należy go stosować, jeśli masz tylko trądzik, ale nie ma trądziku.

To ostatnie wynika z faktu, że mikroflora stopniowo przyzwyczaja się do antybiotyków i może nadejść moment, gdy bakterie (powodujące trądzik) staną się bardziej agresywne i niewrażliwe na antybiotyki.

Nie ma potrzeby stosowania, w tym potrzeby zapobiegania pojawieniu się ropnego trądziku.

W zapobieganiu trądzikowi najlepiej jest nie stosować leków przeciwbakteryjnych, a co najważniejsze, żeli i płynów przeciwbakteryjnych opartych na antyseptycznym „nadtlenku benzoilu”.

Przepisy ludowe

Ludzie wymyślili maskę recepturową na bazie maści retinowej, która doskonale eliminuje proces zapalny i poprawia wygląd skóry, czyniąc ją gładką i czystą.

Maska będzie wymagać następujących elementów:

  1. świeżo przygotowany wywar z ziół leczniczych (rumianek, nagietek, dziurawiec, szałwia);
  2. maść retinowa;
  3. kapsułki witaminy A;
  4. cytryna

Najpierw powinieneś parować twarz, trzymając ją nad wywarem z ziół leczniczych.

Zrób to przez 5 minut, nie musisz wycierać skóry, pozwól jej wyschnąć samodzielnie.

Do łyżeczki retinowej maści dodać 3 kapsułki witaminy A (trzeba je przebić igłą i wycisnąć zawartość) i 5 kropli soku z cytryny.

Dobrze wymieszać i nałożyć na skórę cienką warstwą.

Pozostaw na 20 minut, spłucz i nałóż krem ​​nawilżający.

Zastosuj tę maskę powinna być nie więcej niż 1-2 razy w tygodniu w nocy.

Nie trzeba go łączyć z leczeniem retinoidami.

Gotowanie rozmówców

W przypadku silnych wysypek możesz zrobić sobie mash twarzy.

Dodając do niego maść retinową, nie tylko wzmacniamy działanie przeciwzapalne tego środka, ale także przyczyniamy się do regeneracji skóry i gojenia trądziku bez śladu.

Przygotowanie balsamu jest proste:

  1. maść retinowa;
  2. tabletki aspiryny w proszku;
  3. nalewka z nagietka (apteka);
  4. woda

Musisz wymieszać składniki i umieścić w butelce z ciemnego szkła. Talkie musi zaparzyć 4 dni.

Przed każdym użyciem balsam jest dobrze wstrząśnięty. Traktują nie całą twarz, ale obszary, w których wysypki są zgrupowane. Lepiej wytrzeć skórę przez noc, nie myjąc jej.

Możesz nieznacznie zmienić recepturę, przekształcając ją w aplikację punktową z silniejszym efektem.

Aby to zrobić, usuń wodę z przepisu i zwiększ liczbę tabletek aspiryny o połowę (1,5 łyżki).

Na żelu izotreksynowym średnia cena wynosi 2200 rubli (dla tubki 30 g).

Recenzje Isotretinoin

Strony 1

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby wysłać odpowiedź.

Posty 7

1 Temat z dengon1 2015-01-06 12:19:38

  • dengon1
  • Nowy członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2015-01-06
  • Posty: 3
  • Reputacja: [0 | 0]

Temat: Isotretinoin Recenzje

Miałem problemy ze skórą twarzy. Nie po to, aby cała twarz była posypana, ale zasadniczo tylko czoło i czarne kropki na nosie, ale ten problem nie jest przeznaczony do rozwiązania. Zamówiono środek do zewnętrznego stosowania z izotretynoiną. Używam go od dwóch miesięcy, ostatnio, tylko po to, aby utrzymać efekt, ponieważ główne problemy z twarzą zniknęły! Na początku aplikacji środek nałożył bardzo śmiało na czoło na noc. Rano bez rezultatu, bez zaczerwienienia, nic! Ale wieczorem trzeciego dnia moje czoło zaczęło się wspinać, skóra została usunięta jako film. Bez bólu, bez wrażeń, tylko skóra była bardzo łuszcząca się. Przez pierwszy miesiąc trądzik całkowicie zniknął. Teraz staram się naprawić efekt. Czasami stosuję środek zaradczy na pojawiający się pryszcz, do rana nie ma żadnej wskazówki! Radzę!

2 Odpowiedź od ad1804 2015-01-06 12:47:47

  • ad1804
  • Członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2014-12-26
  • Posty: 11
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

Dzień dobry! Niedawno wygrał przedłużoną wojnę z trądzikiem! Nikt nie ustalił wyraźnego powodu pojawienia się trądziku. I zgodnie z tym, i spróbowałem kiedyś ogromnej gamy maści, płynów i innych preparatów. Już w desperacji uciekł się do instrukcji dermatologa, by spróbować Generic Roaccutane z izotretynoiną. Niestety, efekt nie był natychmiast zauważalny. Codziennie podchodził do znienawidzonego lustra i czekał na cudowne natychmiastowe uwolnienie. Cud się nie wydarzył, ale był efekt. To prawda, że ​​zajęło to około czterech miesięcy. Moja skóra była podobnie łuszcząca, ale to nic w porównaniu z konsekwencją gładkiej twarzy. Teraz chcę doradzać innym w sprawie tego narkotyku Roaccutane, to naprawdę działa!

3 Odpowiedź od Serge 2015-01-06 13:03:43

  • Serge
  • Członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2014-12-26
  • Wiadomości: 47
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

Izotretynoina jest nie tylko stosowana w leczeniu trądziku, ale nawet powiedziałbym, że jest niezbędnym narzędziem w walce z trądzikiem. Pomaga, gdy wszystkie inne leki nie działają. Leczą także łojotokowe zapalenie skóry. Izotretynoina ma również skutki uboczne. Oprócz zwykłych bólów głowy i nudności, może wystąpić biegunka, naruszenie jelit i suchość w ustach, łuszczenie się, wysypki itp. Wiele rzeczy. Dlatego nie polecam stosowania tego leku bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. i jak często będzie to wyleczyć i zrujnować drugie.

4 Odpowiedź od Hommi 2015-01-07 14:14:06

  • Hommi
  • Nowy członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2015-01-07
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

Byłem również leczony z powodzeniem izotretynoiną. Zamówiłem balsam z tym aktywnym składnikiem. Rezultat nie był natychmiastowy, potrzeba było około dwóch miesięcy, aby zobaczyć oczywisty wynik. Ale poradził mi jego kosmetolog. Pamiętam też, że skóra była bardzo łuszcząca się, proste plastry slazila. Pierwszy raz był czerwony, ale minęło kilka tygodni. Kosmetolog natychmiast ostrzegł mnie, że substancja czynna nie działa natychmiast, ale gromadzi się w skórze do 72 godzin, to znaczy, jeśli nie ma wyniku, nie ma sensu rozmazywanie jej grubą warstwą lub kilka razy dziennie, tylko skóra może zostać spalona! I pamiętaj, aby zastosować balsam na suchą skórę, po 20-30 minutach po umyciu, nie wcześniej! Instrukcje wskazywały, że trądzik może się pogorszyć, skóra zostanie oczyszczona i pojawią się nowe. Oznacza to, że jest to dość normalna reakcja, ale dzięki Bogu nie miałem takiej! Każdego dnia smarowałem moją twarz przez pierwszy miesiąc, drugi już mniej - co drugi dzień, a ostatni trzeci miesiąc - 2-3 razy w tygodniu na noc. Żeby powiedzieć, zaczął odstawiać skórę izotretynoiny, żeby się do tego nie przyzwyczaić. I lepiej jest przeprowadzić zabieg w okresie jesienno-zimowym, gdy nie ma słońca, aby nie poparzyć, a nawet lepiej - plam pigmentowych. Z izotretynoiną całkowicie zdołałem pozbyć się trądziku, plam z nich, pagórków na skórze i zajęło mi to łącznie trzy miesiące. Ale nie zauważyłem tak strasznych efektów ubocznych, jakie opisywał Serge, z boku tylko suchość i łuszczenie się skóry. Pamiętajcie, chłopaki, te rzeczy naprawdę działają!

5 Odpowiedź od konvoz 2018-02-19 04:10:28

  • konvoz
  • Członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2017-11-22
  • Wiadomości: 125
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

Najlepszy patogen kobiecy i męski można kupić na tej stronie http://konskiivozbuditel.umi.ru narkotyk bardzo pobudza, oryginał. tel. 89677529311 lub [email protected]

6 Odpowiedź od iro4kavlk_1 2018-05-12 14:04:47 (2018-05-12 14:08:13 edytowane przez iro4kavlk_1)

  • iro4kavlk_1
  • Nowy członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2018-03-19
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

po strasznym trądziku wciąż mam małe, ale zauważalne blizny, jak mogę się ich pozbyć?

7 Odpowiedź od SashaRomar 2018-05-12 14:55:09

  • Sasza Romar
  • Nowy członek
  • Nieaktywny
  • Zarejestrowany: 2017-08-26
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: [0 | 0]

Re: Isotretinoin Recenzje

po strasznym trądziku wciąż mam małe, ale zauważalne blizny, jak mogę się ich pozbyć?

Aby pozbyć się zaczerwienień i blizn. które pozostały ze mną po wysypce trądzikowej, zastosowano imoferase żel imoferaza.ru, który po miesiącu stosowania znacznie poprawił wygląd i usunął zaczerwienienie. Mogę powiedzieć, że wszystko to jest indywidualne i zależy od regeneracji komórek, wieku i zdrowia, a także od samych blizn i ich struktury. Z reguły leczenie trwa co najmniej 3 miesiące. Najlepiej jest najpierw skonsultować się z dermatologiem i określić naturę blizny, a następnie łatwiej będzie ją leczyć. Najważniejsze jest, aby nie stosować tego żelu w obszarach objętych stanem zapalnym. Podobał mi się ten efekt i myślę, że możesz osiągnąć dobry wynik.

Posty 7

Przeglądanie tematu: 1 gość, 0 użytkowników

Strony 1

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby wysłać odpowiedź.

Tematy pokrewne na tym forum

Oficjalne forum sklepu produktów dla potencji - Potenciya.org

Potenciya.org/forum - oficjalne forum o Viagrze, Cialis, Levitrze i innych środkach w Federacji Rosyjskiej i WNP.

Tutaj możesz porozmawiać o najlepszych środkach generycznych: Viagra (Viagra), Cialis (Cialis), Levitra (Levitra), aby zwiększyć potencję u mężczyzn, a także o preparatach: Dapoxetine (Dapoxetine), Spray Stud 5000 (Stud 5000), aby przedłużyć czas trwania seksu działaj, zwiększaj jasność orgazmu, VigRH Plus (VigRX Plus), aby zwiększyć rozmiar penisa, Volum Pills (Volume Pills), aby zwiększyć produkcję spermy i wiele innych tabletek. Ponadto, na tym forum o lekach do leczenia słabej erekcji, można przeczytać prawdziwe recenzje na temat sposobów zwiększenia potencji, orgazmu i nie tylko, a także jak szybko zwiększyć potencję, leczyć impotencję, pobudzać, przedłużać seks, nie przerywać przez długi czas, zwiększyć orgazm, zwiększyć ilość i jakość nasienia, zwiększyć rozmiar penisa, środki ludowe do podnoszenia potencji, opóźniać wytrysk, pobudzenie i wiele innych interesujących tematów dotyczących męskiej mocy, seksu, seksu, potencji i wszystkiego, co się z tym wiąże.

W naszym sklepie internetowym ze środkami do poprawy erekcji możesz kupić prawdziwe, wysokiej jakości i bardzo skuteczne leki generyczne Viagry, Levitry i Cialis w najniższej cenie. Sprzedajemy również najlepsze produkty dla potencji luzem i oferujemy korzystne warunki wszystkim hurtownikom. Dla wszystkich tabletów i kapsułek posiadamy niezbędne licencje i certyfikaty. Dlatego kupowanie leków od nas jest nie tylko opłacalne, ale także bezpieczne! Szybka dostawa środków poprawiających potencję, przedłużanie seksu, zwiększanie orgazmu itp., Przeprowadzają nasi kurierzy w Moskwie i Petersburgu, a paczki wysyłamy do innych miast Rosji pocztą pierwszej klasy.

Kopiowanie artykułów i innych informacji z forum o środkach na potencję jest dozwolone tylko wtedy, gdy zainstalujesz bezpośredni link do forum „Potenciya.org”.

Dane firmy: BEST POTENTION LLC 129301, RF, Moskwa, ul. Kosmonavtov, 7, bldg. 2, biuro 14. TIN 7713723040, KPP 771791081, OGRN 1127845653290.

Retinoiczna maść na trądzik: opinie użytkowników i sposób stosowania

Problem trądziku jest znany wielu ludziom. Istnieje wiele środków leczniczych i ludowych do zwalczania tej plagi. W artykule rozważymy Retinoic maść, która jest stosowana tylko do leczenia trądziku. Ale sądząc po opiniach, nie każdy jest odpowiedni dla wszystkich i może nawet pogorszyć istniejące wysypki.

Skład i właściwości farmakologiczne

Skład maści obejmuje następujące substancje:

  • izotretynoina 0,05 lub 0,1 g (substancja czynna);
  • wosk emulsyjny;
  • ciekła parafina;
  • gliceryna;
  • butyloksyanizol;
  • woda oczyszczona;
  • alkohol etylowy 95%.

Instrukcje użytkowania mówią, że maść Retinoic ma:

  • przeciwzapalny;
  • leki przeciwłojotokowe;
  • keratolityczny;
  • efekty immunomodulacyjne;
  • a także promuje szybszą regenerację skóry.

Nawiasem mówiąc, maść jest również skuteczna w przypadku stosowania na zmarszczki.

Wskazania do użycia

Maść do stosowania zewnętrznego jest wskazana w przypadku łojotoku, trądziku różowatego (trądzik różowaty), trądziku grudkowo-krostkowego i zapalenia skóry wokół oczu.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Narzędzie jest brane ostrożnie, gdy:

  • przewlekła choroba wątroby i nerek;
  • przewlekłe zapalenie trzustki;
  • dekompensacja aktywności serca.

Kobiety planujące ciążę, a także podczas ciąży i karmienia piersią nie powinny stosować maści na duże obszary skóry. Jeszcze lepiej, nie używaj leku w ogóle.

Instrukcje mówią, że w drugim tygodniu leczenia mogą pojawić się nowe wysypki, zaczerwienienie, skóra może zacząć swędzieć i łuszczyć się.

Czy twoje włosy stają się słabe, kruche i wypadają? Aby zwalczyć ten problem, konieczne jest zintegrowane podejście (odżywianie, witaminy, właściwa opieka), w tym naturalny olej.

Jeśli reakcja na maść jest silnie wyrażona, należy przerwać jej stosowanie na kilka dni. Anuluj lek powinien być w przypadku indywidualnej nietolerancji (występuje plamista grudkowata wysypka, obrzęk, swędzenie).

Ponadto, jeśli używasz maści Retinoic przez długi czas, możesz rozwinąć przewlekłą hiperwitaminozę A. Takie objawy mogą wskazywać na to: zapalenie spojówek, łuszczenie i suchość skóry, zapalenie warg.

O tym narzędziu pozostawiono wiele recenzji na stronach. Internauci zauważają częste skutki uboczne.

Sposób użycia

Skórę należy wstępnie oczyścić i nanieść cienką warstwę leku. Na początku możesz z niego korzystać co 1-2 dni.

Jeśli niepożądane działania niepożądane nie przejawiają się, należy stosować maść 2 razy dziennie, zgodnie z instrukcjami.

Czas trwania leczenia wynosi od dwóch do sześciu tygodni.

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Jest kilka innych niuansów, które musisz wiedzieć:

  • podczas stosowania leku należy unikać bezpośredniego światła słonecznego (z tego powodu lepiej jest stosować maść w okresie jesienno-zimowym);
  • podczas leczenia mogą pojawić się nietolerancyjne soczewki kontaktowe;
  • bezpieczeństwo stosowania u dzieci poniżej 13 lat nie jest potwierdzone;
  • Retinoiczną maść należy przechowywać w lodówce w temperaturze 8 ° C przez dwa lata.

W linku przeczytaj, jak wziąć Laktofiltrum, aby oczyścić twarz i ciało z wysypki.

Recenzje maści Retinoic

Pozytywne opinie:

  • „Kiedy moja twarz była pokryta bolesnymi pryszczami. Za radą dermatologa kupił maść Retinoic. Przez dwa tygodnie aplikowała go w małych dawkach na problemową skórę. Oczywiście wystąpiły efekty uboczne w postaci swędzenia i łuszczenia się, ale wynik był doskonały! Skóra się oczyściła. Przed tą maścią nie pomogło mi żadne reklamowane lekarstwo. ”
  • „Traktowałem mój problem od bardzo dawna, kupowałem różne fundusze i przechodziłem dość drogie procedury, ale nie było nic do wyczucia. Maściom retinoicznym doradził mi przyjaciel. Zacząłem czytać recenzje na jednej ze stron otzovik i nie wierzyłem, wszyscy byli z tego zadowoleni. Używam tylko dwóch tygodni, ale rezultat jest już zauważalny. ”
  • „Użyłem maści przez 5 tygodni. Co mogę powiedzieć... Narzędzie naprawdę rozwiązuje podskórny trądzik, poprawia cerę, wygładza drobne linie. Ale niestety nie ma sensu walczyć z czarnymi plamami i powiększonymi porami. ”

Negatyw:

  • „Dermatolog przepisał maść retinową 0,05%. Po kilku dniach używania miałem pogorszenie, trądzik stał się jeszcze bardziej. Zrobiłem sobie przerwę i zacząłem go ponownie używać. Krosty zaczęły znikać, ale pojawił się peeling. Po dwóch tygodniach moja twarz poczuła się kudłato, peeling był tak silny. Po kolejnym tygodniu mój trądzik stał się większy, nawet 2-3 razy. Wygląd twarzy był okropny! Ponadto oparzenia pojawiły się z maści. Naturalnie maść wpadła do śmieci i zacząłem leczyć to wszystko przy pomocy środków ludowych ”.
  • „Po dwóch miesiącach używania maści nie zauważyłem żadnych zmian na lepsze. Do mojego problemu wysypki dodano tylko okropny peeling.
  • „Maść wcale mi nie pomogła, stała się jeszcze gorsza. W drugim tygodniu leczenia zaczęło się zaostrzenie - pojawiły się podskórne ropne pryszcze, które były bardzo bolesne po dotknięciu. ”

Izotretynoina na trądzik: instrukcje

Izotretynoina na trądzik jest uważana za skuteczny i uniwersalny środek w zwalczaniu tego problemu. Nadaje się do małych i rzadkich wysypek oraz w cięższych przypadkach. Lek ten nie tylko eliminuje trądzik, ale także wpływa na wszystkie czynniki jego występowania (aktywność szkodliwych mikroorganizmów, zwiększone wydzielanie gruczołów łojowych, zapalenie).

Zasada działania

Skuteczność tego leku ze względu na jego pozytywny wpływ na powłokę. Istnieje również długotrwałe zachowanie wyniku po terapii i brak nawrotów w przyszłości. Lek Izotretynoina może mieć następujące działanie na skórę:

  • drażni zrogowaciałe obszary naskórka, złuszczając martwe komórki;
  • zakłóca zatykanie porów wydzielinami tłuszczowymi;
  • wnika głęboko w skórę właściwą, rozpuszcza zatyczki łojowe;
  • walczy z trądzikiem;
  • tłumi ogniska zapalne;
  • radzi sobie z łojotokiem;
  • zapobiega powstawaniu nowego trądziku;
  • zmniejsza poziom wydzielania tłuszczu podskórnego, przywracając normalne funkcjonowanie gruczołów;
  • regeneruje uszkodzone obszary;
  • nasyca organizm witaminą A;
  • przyczynia się do poprawy sił odpornościowych skóry, co pozwala oprzeć się czynnikom wywołującym trądzik.

Możesz osiągnąć ten wynik po ukończeniu pełnego kursu. Jednocześnie na samym początku istnieje prawdopodobieństwo reakcji przeciwnych, wyrażonych przez wzrost liczby zmian. Jest to zjawisko tymczasowe, nie martw się i odmów leczenia.

Formy wydania

Istnieje kilka rodzajów tego leku. Znajduje się w postaci tabletek do użytku wewnętrznego, czopków doodbytniczych, maści do obróbki zewnętrznej. W zależności od pojawiającego się problemu wybierana jest pożądana izotretynoina, instrukcje użycia dla każdej formy mają swoje własne cechy. Rozważ cechy tych zabiegów bardziej szczegółowo.

Podawanie doustne

Tabletki izotretynoiny przepisuje się w ciężkiej postaci choroby, gdy występuje duży trądzik podskórny i liczne wykwity krostkowe.

Zastosowanie:

  • Kapsułki są używane zgodnie z określonym schematem. Początkowe spożycie wynosi pół grama dziennie. Jeśli lek jest wchłaniany, a działania niepożądane nie występują, po chwili lekarz zwiększa dawkę do maksimum. Oblicza się go jako jeden miligram na kilogram masy ciała.
  • Kurs jest zakończony przy minimalnym stężeniu jednej setnej miligrama na kilogram wagi.
  • Istnieją dwa sposoby przyjmowania leku - jednorazowo lub w małych ilościach w ciągu dnia. Zrób to z posiłkami.

Pełne leczenie w ten sposób trwa cztery miesiące i jest monitorowane przez specjalistę. Jeśli problem nie został całkowicie rozwiązany, terapię powtarza się po ośmiu dniach.

Podczas przyjmowania izotretynoiny konieczne jest regularne badanie wątroby. Zaleca się również unikanie ekspozycji na słońce, odwiedzanie solarium i innych zabiegów za pomocą promieniowania UV.

Skutki uboczne: wysuszenie błon śluzowych, nadmierne pocenie się, kruchość płytek paznokciowych, zapalenie skóry, nietolerancja światła słonecznego, zapalenie spojówek, regularny ból głowy, depresja, depresja.

Świece doodbytnicze

Lek w tej postaci jest przepisywany na rozległe przewlekłe wysypki, a także, jeśli trądzikowi towarzyszą łojotok i inne powikłania.

Zastosowanie:

  • W zależności od powagi problemu lekarz wybiera świece o żądanym stężeniu. Może to być pół miligrama lub cały miligram na kilogram masy ciała.
  • Używaj jednej świecy dziennie przed pójściem spać. Po jego wprowadzeniu musisz położyć się na piętnaście minut po swojej stronie, aby całkowicie się wchłonąć.
  • Kurs trwa od dwóch do trzech miesięcy z przerwą na cztery tygodnie.

Działania niepożądane: obrzęk, przejściowe zaostrzenie wysypki, zaczerwienienie skóry.

Zabrania się używania czopków doodbytniczych dla osób cierpiących na patologie odbytnicy.

Izotretynoinę stosuje się jako środek do pielęgnacji zewnętrznej, jeśli występuje problem ze skórą, któremu towarzyszy nadmierna aktywność gruczołów łojowych.

Zastosowanie:

  • dotknięte obszary są traktowane cienką warstwą;
  • Stosuj na oczyszczoną skórę dwa razy dziennie.

Leczenie wynosi od jednego do półtora miesiąca, aż trądzik, stan zapalny i czarne kropki całkowicie znikną.

Efekty uboczne: łuszczenie się skóry, suchość, swędzenie, zaczerwienienie, zwiększenie liczby trądziku na krótki czas, podrażnienie, plamy na skórze.

Nieprzestrzeganie schematu lub przedawkowanie jakiejkolwiek postaci leku prowadzi do nadmiaru witaminy A w organizmie. Należy również zauważyć, że u niektórych pacjentów odrzuca się stosowanie soczewek kontaktowych.

Przeciwwskazania

Przed rozpoczęciem terapii należy szczegółowo zbadać wszystkie cechy, jakie posiada izotretynoina, a instrukcje użycia w tym przypadku są głównym źródłem informacji. Szczególną uwagę należy zwrócić na przeciwwskazania, w przeciwnym razie możesz zaszkodzić zdrowiu. Ograniczenia w używaniu to:

  • obecność w ciele wysokich dawek witaminy A;
  • alergia na niektóre składniki leku;
  • ciężkie patologie nerek i wątroby;
  • wyraźny wzrost stężenia lipidów we krwi iw konsekwencji naruszenia procesów metabolicznych;
  • cukrzyca;
  • nadwaga;
  • uzależnienie od alkoholu i narkotyków;
  • okres ciąży i karmienia piersią.

Leku tego nie należy łączyć z antybiotykami związanymi z tetracyklinami, a także z produktami medycznymi i kosmetycznymi, które obejmują witaminę A.

Nie zaleca się planowania ciąży w trakcie lub po zakończeniu terapii. Musisz poczekać kolejny miesiąc przed poczęciem, kiedy lek zostanie całkowicie usunięty z organizmu.

Analogi

Ponieważ nie wszyscy są odpowiednimi lekami izotretynoiną, analogi tego narzędzia mogą je zastąpić. Nie są gorszej jakości, a niektóre mają bardziej atrakcyjną cenę. Wyobraź sobie niektóre z najbardziej skutecznych leków na trądzik. 1. Retasol - lek przeciwzapalny w postaci roztworu mającego na celu pozbycie się trądziku i przywrócenie metabolizmu skóry.

Charakterystyka:

  • eliminuje przyczynę wysypek trądzikowych, zmagając się z ich konsekwencjami;
  • wydzielanie sebum jest łatwiejsze i mniejsze;
  • przeciwstawia się rozwojowi łojotoku;
  • skład skóry staje się zrównoważony;
  • ogniska zapalne znikają, następuje wzmocniona regeneracja uszkodzonych struktur naskórka;
  • może być stosowany do zapobiegania trądzikowi w przypadku zwiększonej zawartości tłuszczu w skórze.

2. Erase - grupa retinoidów, stosowana do pozbycia się trądziku. Dostępne w postaci kapsułek, czopków, maści.

Charakterystyka:

  • zmniejsza produkcję tłuszczu podskórnego;
  • sprzeciwia się powstawaniu stanów zapalnych w miejscach gruczołów łojowych;
  • ma właściwości przeciw seborom;
  • regeneruje uszkodzone obszary naskórka;
  • wzmacnia właściwości immunologiczne powłok, czyniąc je odpornymi na uszkodzenia zakaźne.

3. Maść retinowa - lek do podawania miejscowego, zalecany dla osób ze skórą problemową. Uważany jest za sprawdzony i skuteczny lek przeciw trądzikowi i stanom zapalnym.

Charakterystyka:

  • leczy nawet ciężkie formy trądziku;
  • przywraca naskórek na poziomie komórkowym, zwłaszcza w miejscach gruczołów łojowych;
  • zwalcza problemy zapalne;
  • pomaga wzmocnić własną odporność skóry; stosowane miejscowo do obszarów problemowych.

Recenzje

Właściciele problematycznej skóry dość często stosują izotretynoinę w leczeniu trądziku. Poniższe recenzje potwierdzają jej skuteczność.

Marina ma 26 lat:

Problemy ze stanem skóry zaczęły się wraz z ich dojrzewaniem. Nie podejmowałem żadnych działań i stopniowo trądzik stawał się coraz poważniejszy. Próbowałem różnego rodzaju środków czyszczących, ale nie osiągałem widocznego rezultatu. Dermatolog powiedział, że w moim przypadku leki nie wystarczają, przepisałem izotretynoinę. Początkowo bała się przyjmować lek, ponieważ instrukcje wskazywały na wiele skutków ubocznych, ale po kursie nie żałowała. Trądzik zniknął całkowicie po miesiącu, podobnie jak blask. Nigdy więcej zmartwień.

Ksenia ma 23 lata:

Zawsze należy stosować izotretynoinę jako maść. Ponieważ trądzik jest zjawiskiem przejściowym, łatwo jest nim posługiwać się tym narzędziem. Aplikuję rano i wieczorem, w ciągu tygodnia nic nie pozostaje z trądziku. Czasami występuje silna suchość i peeling, w tym przypadku oszczędza odżywczy krem.

Olga 20 lat:

Lek polecił mi przyjaciel o podobnych problemach (silny trądzik na policzkach i podbródku). Za zgodą lekarza postanowił kupić izotretynoinę, recenzje w Internecie i dermatolog potwierdził jego skuteczność. W pierwszym miesiącu nie zauważyłem żadnego rezultatu, a potem moja twarz została spryskana jeszcze większymi ilościami. Starałem się nie wpadać w panikę, ponieważ zjawisko to uważane jest za normalne (wskazane w instrukcji). Trądzik zniknął dopiero dwa miesiące później, skóra została oczyszczona z nadmiaru tłuszczu.

Izotretynoina okazała się skutecznym lekiem w walce z trądzikiem. Różne formy zwolnienia pozwalają wybrać najbardziej odpowiednią metodę leczenia w każdym przypadku. Jednak to narzędzie nie jest bezpieczne i ma wiele ograniczeń w odbiorze. Dlatego, aby nie stawić czoła negatywnym skutkom terapii, konieczny jest specjalistyczny nadzór.

Retinoiczna maść

Formy wydania

Opinie lekarzy na temat maści retinoicznej

Retinoic maść jest dobrym niedrogim lekiem w leczeniu trądziku, trądziku u młodzieży i dorosłych. Indywidualna nietolerancja jest możliwa. Lepiej jest korzystać pod nadzorem dermatologa lub lekarza rodzinnego. Chociaż większość pacjentów przepisuje go samodzielnie. Nie zrobiłbym tego.

Możliwe są reakcje alergiczne.

Zalety to przystępna cena.

Dobry, niedrogi lek w kompleksowym leczeniu trądziku. Pomaga poradzić sobie nie tylko z elementami zapalnymi i zaskórnikami, ale także rozwiązać problem zjawisk potrądzikowych (stagnacji), przebarwień.

Możliwe działania niepożądane w postaci złuszczania się skóry, podrażnienia, zwiększają wrażliwość skóry na UV.

Używaj ściśle pod nadzorem lekarza.

Opinie pacjentów na temat maści retinowej

Ciągle cierpiał na trądzik. Skóra na twarzy była tłusta i z trądzikiem. Prawdopodobnie próbowałem wszystkich nowych i nie tylko leków i metod leczenia trądziku. Następnie, za radą znajomego, postanowił udać się do dermatologa. Szpital przepisał „Retinoic maść”. Po miesiącu używania wysypka zaczęła się pojawiać. „Retinoiczna maść” kosztuje około 300 rubli. To nie jest dużo pieniędzy na lekarstwo na brzydkie węgorze. Efekty uboczne nie są zauważane. Początkowo po pierwszym zastosowaniu twarz była lekko swędząca. I tak wszystko jest w porządku. Wreszcie znalazłem odpowiednie narzędzie. Nie ścigaj importowanych maści. Są prawie wszystkie na tej samej podstawie.

Moja skóra nie ma problemów globalnych, ale czasami są problemy i nie mogę zrozumieć, od czego to zależy. Lekarze zwykli mówić, że wiek przejściowy - minął, a następnie urodził, hormony - zniknęły, teraz ekologia zwróciła się do mnie. Spróbowałem kilku narzędzi. Jak drogie, a nie tak. Zarówno w przypadku reklam, jak i przepisów babci, ale nadal nic. Kupiłem tę maść, podszedłem. Oczywiście, nie pomogła natychmiast, ale jak chciałbym, za pomocą magicznej różdżki, op i nie ma żadnych problemów. Teraz używam go tylko wtedy, gdy pojawia się problem. Podoba mi się wynik i nie trafia do portfela. Prawdopodobnie nie wszyscy będą pasować, każdy jest inny, ale musisz spróbować. A skład tej maści jest mniej lub bardziej oszczędny. Działania niepożądane nie zostały jeszcze zaobserwowane.

Retinoiczna maść, nie powiem, że jest to wyjście z sytuacji z trądzikiem. Chociaż dużo próbowałem z moją córką. Nigdy nie miałem takiego problemu, więc nie mogłem doradzić mojej dziewczynie czegoś sensownego. Ciągle się zmieniamy, co oznacza, że ​​na tym narzędziu skóra pozostaje przez długi czas prawie bez wad. Oczywiście musisz odpowiednio jeść, pić dużo wody. Ale jeśli porównasz politykę cenową, jakość i cena mile zaskoczona. Dostępność jest jedną z zalet maści. Ponadto odkryłem inną jego własność. Retinoiczna maść ma korzystny wpływ nawet na skórę bez problemów. Zmarszczki mogą nie wygładzać się, ale pojawienie się nowych zapobiega.

Nauczyła się o retinowej maści w programie Eleny Malysheva, były bardzo poważne problemy ze skórą twarzy (bardzo silny trądzik, czarne plamy, tłusta skóra - ogólnie, kompletny zestaw problemów ze skórą dziewczynki. Niedroga cena w porównaniu z innymi produktami przeciwtrądzikowymi, a także wiele recenzji w Internet i oczywiście zalecenia głównego lekarza w kraju - to wszystko były powody wypróbowania tego środka zaradczego. Pierwsze dobre wyniki otrzymałem sześć miesięcy później, ze względu na okropny stan skóry jest to doskonały wynik. Po roku trądzik i czarne kropki minęły całkowicie. Wszyscy zaczęli pytać, jak się pozbyć, to było bardzo miłe. Dlatego polecam!

Gdzieś w 25. roku życia spojrzałem w lustro i powiedziałem sobie: „A co dokładnie dzieje się z moją twarzą?”. Do tego momentu myślałem, że wysypki i zaczerwienienia były w zasadzie normalne - gra krwi, hormony i tak dalej. Ale większość moich rówieśników ukończyła już wszystkie te sztuczki, chociaż zawsze starałem się dbać o siebie - myłem się mydłem, reklamowałem toniki na alkohol, białą glinkę - jakoś bez większego powodzenia. Googled wybrał niedrogą opcję testowania - tak właśnie pojawiła się maść retinoiczna w mojej apteczce. Nie poszedłem dalej, ponieważ ta opcja pojawiła się i była całkowicie uzasadniona. Przez ostatnie sześć miesięcy skóra była czysta, nie licząc świąt noworocznych, kiedy przesadziłem z czekoladkami.

Czytałem o retinowej maści w Internecie i postanowiłem spróbować, ponieważ martwiłem się o moją skórę. Wydaje się, że nie jest już młodą dziewczyną, ale pryszcze pojawiają się co jakiś czas, co nie dodaje przyjemnych chwil. Smarować skórę w nocy, a rano wydawało mi się, że skóra stała się jaśniejsza, czystsza. Może wydawało mi się, ale zainspirowało mnie to i poważniej podjąłem swój wygląd. Ale często nie używam maści, zaleca się stosowanie jej na kursach przez dziesięć dni lub raz w tygodniu. Wolę opcję raz w tygodniu. A teraz, po kilku miesiącach, mogę stanowczo powiedzieć, tak, maść na trądzik pomaga, a nawet wygładza zmarszczki, co jest doskonałym narzędziem.

Dobre narzędzie, a co najważniejsze skuteczne. Interesowała mnie przystępna cena. Zażyłem ten lek na własne ryzyko, za radą mojego bliskiego przyjaciela. Ale radziłbym skonsultować się ze swoim dermatologiem przed zakupem. Miałem dobry wynik, trochę mniej niż tydzień. Oczywiście, aby osiągnąć pełny efekt czystej skóry, czas musi upłynąć i trzeba mieć na nią oko cały czas. Ale myślę, że podobnie jak ja, efekt będzie ci się podobał, ale nadal lepiej skonsultować się z dermatologiem. Życzę wszystkim dobrego rezultatu i czystej skóry.

Więcej Artykułów O Rodzajach Trądziku